Melyek a legfontosabb konverziós mutatók, amelyeket mérnie kell?

2021. július 12. - 12:04

Az online marketingesek számára a konverziós mérőszámok a legfontosabb mutatók közé tartoznak. Konverziónak tekintjük, amikor egy weboldal-látogató elvégez egy adott cselekvést a weboldalon, például vásárol, ajánlatot kér, feliratkozik, kattint, letölt. Sokféle mérési módszer és mérőszám létezik, ezek közül mutatjuk meg a legjelentősebbeket.

Melyek a legfontosabb konverziós mutatók, amelyeket mérnie kell?

Mikro és makro konverzió fogalma

A mikro konverziók azok a kisebb lépcsőfokok, amelyek elvezetnek a makro konverzióhoz. Ezek még nem igényelnek végső elköteleződést, de kisebbet már igen. A makro konverzió tehát az a cselekvés, amely az oldal célja, lehet ez vásárlás, megrendelés, letöltés.

Miért kell mérni a konverziót?

Mérések nélkül nem tudjuk, hogy a hirdetésekre fordított összeg kidobott pénz vagy jó befektetés. Nem tudjuk, milyen felhasználókra érdemes fókuszálni, ahogy azt sem, honnan jönnek a legfontosabb látogatók, mely platformokon érdemes hirdetni.

Ha segítségre van szüksége, mit és hogyan érdemes mérni, kérjen ingyenes ajánlatot a Toptarget Online Marketing Ügynökség szakembereitől!

Mit célszerű mérni és elemezni?

Több mutató is van, amit érdemes figyelni, de ha túl sokat figyelünk egyszerre, akkor elveszünk a részletekben. Fontos tehát először a mérés céljának meghatározása, majd ehhez kell kiválasztani a legmegfelelőbb mutatókat:

  1. Honnan jönnek a látogatók?

Nem számít, hány ember látogatja meg az oldalt, az a fontos, hogy ezek a látogatók mennyire segítenek elérni a céljait.

  1. Hogyan konvertálnak az új látogatók?

Az első látogatók másképp viselkednek, mint a visszatérő látogatók, ezért el kell különíteni ezt a mutatót a visszatérő ügyfelek mutatóitól. Nézze meg, mi érdekli őket, amikor először látogatnak a webhelyre, és hogyan javíthatja ezt az élményt.

  1. Hogyan konvertálnak a visszatérő látogatók?

Két kérdést kell feltennie, az első, hogy miért térnek vissza, a másik, hogy az előző látogatásnál létrejött-e a konverzió.

  1. Mennyi a látogatásonkénti interakciók száma?

Ha a konverzió nem is történik meg elsőre, fontos ismerni a látogatók viselkedését, mit csinálnak pontosan, hogyan lehet őket több interakcióra késztetni, hogy lehet ezeket az interakciókat a konverziók növelésére használni.

  1. Mennyi a látogatásonkénti érték?

Az egyes látogatások értékét könnyű megérteni, de annál nehezebb kiszámítani. Legegyszerűbb módja a látogatások számával elosztani az összértéket. Előfordul, hogy ezt a mutatót nehéz kiszámítani, mert az érték a látogatás után jóval később keletkezik.

  1. Mennyibe kerül egy konverzió?

Ez az egyik legfontosabb mutató, amelyet kiszámíthat.

  1. Milyen a visszafordulási arány?

Fontos minimalizálni a látogatók visszafordulási arányát, amely azt mutatja, hogy az új látogatók milyen arányban hagyják el az oldalt anélkül, hogy bármit tennének, bármennyi időt eltöltenének az oldalon.

  1. Mennyi az oldalelhagyások száma?

Meg kell találnia, hogy mely oldalak okozzák az emberek távozását.

(PR-cikk)