A memória és a szellemi erőnlét megőrzése

2021. október 21. - 08:24

A memória és a szellemi erőnlét megőrzése fontos a mindennapokban. A feledékenység, a demencia rontja az életminőséget, szélsőséges esetben teljes leépülést okoz. A memória és a szellemi erőnlét edzése, fejlesztése kulcskérdés egy adott életkor után.

A gyógyszermentes megoldások hívei előszeretettel ajánlják a keresztrejtvényt, a szenior örömtáncot a szellemi fittség megőrzésére, azonban némi gyógynövényes segítség ebben az esetben sem árt. Kimondottan gyógyszerekhez, kémiai anyagokhoz kizárólag orvosi diagnózis birtokában lehet jutni. Hogy ez minél később következzen be, célszerű szétnézni az alternatív gyógyászat, a vitaminok körében.

A VitaMiniVilág webáruházban olyan, a memóriát és szellemi erőnlétet támogató kapszulákat találhatunk, amelyek kíméletesek, bizonyos gyógynövények koncentrátumainak segítségével fejtik ki hatásukat. Az olyan növények, mint a ginseng és a biloba ismerősek lehetnek, hiszen egy ideje bekerültek a köztudatba. A koffein élénkítő hatása pedig az első, amit már a gyerekek is tudnak: a kólában lévő koffein sokakra élénkítően hat. Később a kávé váltja fel a koffein utáni vágy kielégítését. Aki azonban nem szereti az ízét ennek a megosztó italnak, már tabletta formájában is magához veheti ezt a fajta energiát.

 

A memória és a szellemi erőnlét megőrzése

A memória és szellemi erőnlét fokozása

A ginseng egy vastag gyökerű növény, amelynek az ereje a gyökérben rejlik. Rengeteg vitamint tartalmaz, minden B-vitamin fajta megtalálható benne, emellett A-, C-, E-vitamin, folsav, réz, cink, mangán is. Annyira jó a serkentő hatása, hogy kávéval nem jó kombinálni. Gyulladásos betegség, influenza esetén, fokozott stressz hatása alatt a fogyasztása nem ajánlott, hiszen a test magas hőmérséklete miatt (magas hőmérséklet, de nem láz esetén) a bajt erősíti. Tehát ginsenget csak egészséges állapotban fogyasszunk.

A másik hasznos növény a bakopa. Erősíti a memóriát, javítja az agy általános állapotát. A triterpenoid szaponinok segítenek az idegi impulzusok átvitelében, míg a bakozidok az esetlegesen károsodott neuronokat állítják helyre az agyban. A szinaptikus aktivitás javulásával erősödik az ingerületátvitel, így javul a hosszú és rövid távú memória, fejlődik a koncentrációképesség, fokozódik a szerotonin termelődése. Mindezek együtt komoly szellemi erőnlét-növekedést generálnak.

A koffein egy metilxantin származék, amely a központi idegrendszert stimulálja. Az agykéregre és a nyúltagyra hat, innen aztán a test szinte minden szervében okoz valamit. A szív gyorsabban dobog, a simaizmok elernyednek, emeli a testhőmérsékletet, fokozza a vizeletkiválasztást, elfoglalja az adenozin receptorok helyét, így csökkenti azok nyugtató hatását. Ezért fokozódik a munkaképesség, enyhül a fáradtság.

A szellemi fittség tárháza

Ezeket a hatékony étrend-kiegészítőket érdemes megbízható helyről vásárolni. Használat előtt nem árt konzultálni az orvossal és elolvasni a használati útmutatót. A memória és szellemi erőnlét fokozása fontos, de észszerűen kell csinálni.

(PR-cikk)