Menedékjogot kért Ausztráliában egy kínai kém

2019. november 23. - 13:53 | Külföld

Menedékjogot kért Ausztráliában egy magát a kínai hírszerzés ügynökének mondó kínai férfi, miután átadott az ausztrál kémelhárítási hivatalnak (ASIO) számos információt arról, hogy Peking milyen eszközökkel avatkozik be politikailag Hongkongban, Tajvanon és Ausztráliában, és kik a kémei az egyes helyeken.

Menedékjogot kért Ausztráliában egy kínai kém
Fotó: BBC

Kína Ausztrália legjelentősebb kereskedelmi partnere, de az utóbbi években megromlott a viszonyuk, mert Canberra azzal vádolja Pekinget, hogy beavatkozik belügyeibe, valamint attól tart, hogy Kína túl nagy befolyásra tesz szert a Csendes-óceáni térségben.

A Wang "William" Liqiang néven azonosított kínai hírszerző a jelentések szerint májusban döntött úgy, hogy dezertál, és családjával Ausztráliában menedékjogot kér. Turistaként érkezett az országba, és októberben adta át információit az ASIO-nak. Beszámolt arról, hogy kik azok a magas rangú kínai katonai hírszerzők, akik Hongkongban, Tajvanon és Ausztráliában dolgoznak, milyen eszközökkel végzik a helyi politikába beavatkozó tevékenységüket.

"Én is személyesen részt vettem több hírszerző akcióban" - idézték a lapok azt a nyilatkozatot, amelyet Wang az ausztrál kémelhárításnak adott.

Az AP hírügynökség szerint Wang az első kínai hírszerző ügynök, aki dezertált.

MTI

Címkék: kém, menedékjog