MENEKÜLTEK: Az idegengyűlölőkkel pózoló Zeman szerint szervezett invázió folyik

2015. november 26. - 17:49 | Külföld

Miloš Zeman cseh államfő szerint Bohuslav Sobotka miniszterelnök a menekültválsághoz való viszonyulásával veszélyezteti Csehország biztonságát.

MENEKÜLTEK: Az idegengyűlölőkkel pózoló Zeman szerint szervezett invázió folyik
Miloš Zeman (Fotó: TASR)

Az államfőnek meggyőződése, hogy a jelenlegi migrációs hullám "szervezett invázió",

és visszautasította Sobotka neki címzett bírálatait. Zeman erről abban az interjúban beszélt, amely a Mladá Fronta Dnes című prágai liberális napilapban jelent meg csütörtökön.

Bohuslav Sobotka a hét elején bírálta Zeman kijelentését, miszerint összefüggés van a migrációs hullám és a terrorizmus között. A kormányfő szerint az elnök túloz, az igazi veszélyt a terroristák jelentik, míg a bevándorlóknak segítséget kell nyújtani.

Zemannak meggyőződése, hogy kormányfő hozzáállása a migrációhoz veszélyes Csehországra nézve, "bizonytalanságával és több látszólagos megbékélő és humanista gesztusával, amelyek szerintem nem veszik figyelembe a reális veszélyt".

Sobotkától "eltérően én a migrációs válságot szervezett inváziónak tekintem" - szögezte le az államfő. Meggyőződése, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet az Európába irányuló migrációs hullámot terroristák kiküldésére használja ki.

Az államfő visszautasította Sobotka azon bírálatát is, hogy a bársonyos forradalom évfordulóján a szélsőségesekkel együtt ünnepelt, és beszéde populista volt.

Bohuslav Sobotka néhány napja a Hospodárské Novinynak azt mondta:

"Miloš Zeman azzal, hogy beszédet mondott a szélsőséges Iszlámellenes Blokk nevű szervezet nagygyűlésén, felsorakozott azon populisták közé, akik visszaélnek azzal, hogy az emberek félnek az Iszlám Államtól és a migrációs válságtól. Egy mélyen humanista és demokratikus hagyományokkal rendelkező ország legmagasabb alkotmányos képviselőjének nem lenne szabad fellépnie egy idegengyűlölő szekta rendezvényén, amelyen mély gyűlöletet szítottak" - jelentette ki a kormányfő az interjúban."

Részvételével az államfő mintegy "törvényesíti a szélsőséges idegengyűlölet és a gyűlölet terjesztését"

"Szeretném, ha a kormányfő is megértené, hogy a nagygyűlésen én nyilvánosan toleranciára szólítottam fel az embereket a más nézetekkel szemben" - állította Zeman.

Milan Stech, a cseh parlamenti felsőház szociáldemokrata elnöke csütörtökön komolytalannak és alaptalannak minősítette Milos Zeman bírálatait a szintén szociáldemokrata kormányfő címére.

MTI/para