Menekültekkel telt meg a galántai szakközép kollégiuma, sok közülük hallássérült gyerek

2022. március 25. - 16:19 | Régió

Nagyszombat megye 51 menekültet szállásolt el a galántai Műszaki Szakközépiskola kollégiumában. A megyei fenntartású iskola kollégiumába a múlt hét óta folyamatosan érkeztek a menekültek, az intézmény megtelt - tájékoztatott Jozef Viskupič megyeelnök.

Menekültekkel telt meg a galántai szakközép kollégiuma, sok közülük hallássérült gyerek
Fotók: Nagyszombat Megyei Önkormányzat / Facebook

A menekültek érkezése előtt előkészítettük és felszereltük a kollégiumot, naponta háromszor étkezhetnek a menekültek, pszichológus nyújt segítséget nekik és megadunk minden egyéb fontos információt is. Segítettünk elintézni az adminisztrációs dolgokat az idegenrendészeten és a munkaügyi hivatalban.

Az 51 menekült közel fele gyerek, közülük 15-en hallássérültek” - tette hozzá Viskupič.

Főleg Kijev környékéről és Krivij Rih városból érkeztek menekültek Galántára, szórólapokat, információs füzeteket, térképeket kaptak, ukránul beszélő önkéntesek is segítik a beilleszkedésüket. A többségük azt tervezi, hogy hosszabb ideig Szlovákiában marad, a megye az álláslehetőségekről is tájékoztatta őket az igazgatása alá tartozó intézményekben.

A megyei közgyűlés a tervek szerint intézkedéscsomagot fogad el legközelebbi, március 28-i ülésén, „ukrán csomag” elnevezéssel. A javaslatok között szerepel például, hogy az ukrán gyerekek ingyen étkezhetnek az iskolákban és ingyenes a kollégiumi elszállásolás is. Emellett a megyeelnök a képviselő-testület elé terjeszti a leningrádi közigazgatási területtel kötött együttműködési szerződés felbontását.

Az ukrán menekültek számára fontos információk megtalálhatók a megye honlapján.

(TASR)