Menesztette a Pozsonyi Közlekedési Vállalat Antonino Vadala üzlettársát

2019. június 29. - 14:50 | Régió

A Pozsonyi Közlekedési Vállalat (DPB) csütörtökön visszavonta Katarína Janošťáková a cég gazdasági részlegének ideiglenes irányítására vonatkozó megbízatását.

Menesztette a Pozsonyi Közlekedési Vállalat Antonino Vadala üzlettársát
Antonino Vadala (Fotó: TASR)

A hírt a vállalat vezetése és Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere is megerősítette. A döntést azután hozták meg, hogy nyilvánosságra kerültek azok az információk, melyek szerint Janošťáková 2010-től az olasz vállalkozó, Antonin Vadala üzlettársa és a Mirabella cég ügyvezetője volt, 2017-ben pedig a főkönyvelőként a „túlárazott alkatrészek” számláinak ellenőrzéséért és jóváhagyásáért felelt.

Janošťákovát a DPB Matúš Vallo által javasolt és az önkormányzat által jóváhagyott ideiglenes menedzsmentje bízta meg a gazdasági részleg irányításával.

„Nem ismertem, nem tudtam, hogy ilyen név és ez a személy létezik"

- állította csütörtökön Vallo.

Bejelentette, hogy Janošťákovát felmentették a vállalatban betöltött funkciójából.

„Egyeztettem Michal Dekánnal, a DPB megbízott vezérigazgatójával, és csütörtökön visszavontuk Janošťáková megbízatását"

- mondta a főpolgármester.

Elmondta, hogy Janošťákovát korábban a gazdasági osztály vezetésével bízta meg a társaság ideiglenes vezetése, mivel ő volt a részleg legmagasabb beosztású munkatársa, miután az előző igazgató távozott.

„Pályázatot kiírni a posztra nem volt értelme az idő rövidsége és a városi tömegközlekedést működtető kulcsfontosságú vállalat folyamatos működésének szükségessége miatt"

– közölte a közlekedési vállalat.

A vállalat vezetése kijelentette, Janošťáková vezetése alatt nem találtak hiányosságokat a részleg működésében.

„Éppen ellenkezőleg, megfelelően intézte a pótalkatrészek beszerzését, ügyelt az átláthatóságra"

– jelentette ki a cég vezetése.

Janošťáková megbízatása addig tartott volna, amíg kiírják a pályázatot a posztra. Csütörtökön a város képviselői úgy döntöttek, Martin Rybanský lesz a DBP új vezetője. Rybanský 2016 februárja óta a DPB osztályvezetője. A múltban olyan cégekben dolgozott, amelyek közel állnak Ján Buocik pozsonyi város képviselőhöz, a DPB felügyelőbizottságának tagjához. Rybanský azt válaszolta a képviselőknek arra a kérdésére, hogy a meghallgatások során minden kérdésre őszintén válaszolt, és szakmai önéletrajzában is feltüntette, hogy együttműködött Buocikkal. Buocik úgy nyilatkozott a TASR-nek, semmilyen módon nem befolyásolta a DPB igazgatótanácsa elnökének kiválasztását.

„Tudom, mit kell tennem, és azt fogom tenni”

- válaszolta Buocik Martin Chren, Ružinov városrész polgármesterének, városi képviselőnek arra a kérdésére, hogy Rybanský megválasztása után lemond-e a DPB felügyelőbizottsági tagságáról.

TASR