Mennyi hazai élelmiszert találhatunk az üzletek polcain? A Covid sem segített a siralmas helyzeten

2022. február 22. - 15:44 | Belföld

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) által végzett felmérés szerint a koronavírus-járvány sem javított a hazai termékek alacsony arányán a boltok polcain, ami tavaly 40,17 százaléknak felelt meg, míg 2019-ben 40,74 százaléknak.

Mennyi hazai élelmiszert találhatunk az üzletek polcain? A Covid sem segített a siralmas helyzeten
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

„Megértjük, hogy ha a boltok polcain megjelenik például a lengyel hús 1,29 euróért, mellette pedig ott van a szlovák 3,20-ért, akkor kevesen látják okát többet fizetni érte. Épp ez az a jelenség, amit a politikusainknak végre meg kellene oldaniuk. A különféle rejtett dotációk, illetve az export támogatása a nyugati államokban elferdítik a piacot és éppen ilyen anomáliákat okoznak a boltok polcain. Ha eltörölnénk a támogatásokat, és az európai piacon mindenki ugyanarról a pontról indulna, akkor úgy gondolom, hogy mi lehetnénk azok, akik exportáljuk az élelmiszert, mert jobb minőségben elő tudjuk állítani” – nyilatkozta Emil Macho, az SPPK elnöke.

Szerinte az aktuális számok visszaállításában a fogyasztók is segíthetnek azzal, hogy az üzletekben a hazai termékeket fogják keresni. Az ezek iránti érdeklődést a marketingalappal növelhetnék, amiről már néhány éve tanácskoznak. Macho szerint a hazai mezőgazdászok és élelmiszergyártók nagyobb állami érdeklődést követelnek a minőségi élelmiszerek Szlovákiában történő előállítását illetően, valamint azt, hogy az állam és az üzletláncok igyekezzenek fokozatosan növelni a hazai termékek arányát a boltokban. Az elnök szerint, ha az állam nem lép közbe, akkor bizonyos szlovákiai termékek eltűnhetnek a boltokból.

Az SPPK felmérése szerint tavaly az üzletekben 73 százalékban volt hazai tojás a polcokon. Ezt követi a tej (65 százalék), az ásványvíz (62 százalék), a méz (57 százalék), valamint a bor és a burgonya (54-54 százalék). A legkisebb arányban az olajból volt hazai termék a boltokban (16 százalék).

A 2019-es évhez képest az édesvízi halak esetében jegyezték fel a legnagyobb növekedést (10 százalék) a hazai termékek előfordulását illetően. 8 százalékkal nőtt a hazai burgonya, 7-tel pedig a hazai friss zöldség és csomagolt hús előfordulása.

A felmérés szerint a Coop Jednota üzleteiben található a legtöbb hazai termék (61 százalék), de a legutóbbi felmérés óta javult a Lidl helyzete is, amely Szlovákiában a legkevesebb hazai terméket kínálja (24 százalék).


TASR/para