Mennyi szeretet fér egy cipősdobozba? – Tegyünk boldoggá valakit, aki nem számít idén ajándékra!

2020. november 21. - 21:39 | Régió

A Mennyi szeretet fér egy cipősdobozba? elnevezésű karácsonyi jótékonysági kezdeményezés három éve indult útjára. A szervezők célja, hogy minél több cipősdoboznyi kedvességet gyűjtsenek az idősek otthonában élő nyugdíjasok számára.

Mennyi szeretet fér egy cipősdobozba? – Tegyünk boldoggá valakit, aki nem számít idén ajándékra!
Forrás: kolkolasky.sk

„Tegyünk boldoggá olyan valakit, aki nem számít ajándékra idén karácsonykor. Csaljunk mosolyt az arcára és vigyünk meleget a szívébe jótékony cselekedetünkkel. Töltsünk meg minél több cipősdobozt ajándékcsomagként, például valami illatossal (szappan, sampon, dezodor, borotvahab stb), valami édessel (bonbon, csokoládé, cukorka, nápolyi stb), valami sóssal (sós pálcika, chips, mogyoró, sós keksz stb), valami meleggel (kávé, tea, forró csoki, capuccino stb), valami olvasnivalóval (keresztrejtvény, könyv, szudoku stb), valami emlékkel (üdvözlet, gyerekrajz, teás bögre, zokni, sál, kesztyű)” – áll a kezdeményezés felhívásában.

Az adományozókat arra kérik, hogy csomagolják be külön a doboz tetejét és külön az alját. November 23. és december 6. között lesz lehetőségük leadni a legközelebbi koordinátornál – a teljes sorrendet a kolkolasky.sk weboldalon találja. „Mi biztosítjuk, hogy csomagja eljusson egy idősök otthonába, és szebbé tudja tenni valaki karácsonyát” – teszik hozzá a szervezők, további részletek pedig a Facebookon is elérhetőek.

„Az én kis csapatom a bősi idősek otthonában élő 71 nyugdíjas részére gyűjt adományokat. Ha több dobozt sikerül összegyűjtenünk, akkor a többi szétosztásra kerül az ország többi intézménye között”

– mondta megkeresésünkre Mészáros Tímea, aki hat éve tevékenykedik egy krónikus betegséggel küzdő gyermekek táboroztatásával foglalkozó alapítványnál, és már többször is segített Pozsonyban a karácsonyi ételosztáskor.

„Az elmúlt három év alatt megközelítőleg 120 önkéntes bevonásával több mint 22 900 csomagot sikerült összegyűjteni közel négyszáz intézmény számára, és ezek a számok természetesen csak nőni fognak az idei gyűjtéssel. Tegnap kezdtük el a kampányt, de már most sok pozitív visszajelzés érkezett. Keresztanyukám a bősi idősek otthonában dolgozik nővérként. Az elmúlt években is voltak ehhez hasonló kezdeményezések, amelyeknek mindig nagy öröm volt az eredménye.

Azt gondolom, ebben az évben ez még többet jelenthet a lakók számára, hiszem a kialakult helyzet miatt hónapok óta egyáltalán nem vagy csak szigorú korlátozások mellett találkozhattak családjaikkal, szeretteikkel. A megmozdulásnak köszönhetően újra fontosnak érezhetik magukat, érezhetik, hogy nem felejtették el őket” – hangsúlyozta Tímea.

A járvány miatt természetesen a csomagok eljuttatása és átadása sem zajlik majd a megszokott módon. Kérik az adományozókat, hogy már a csomagolásnál figyeljenek oda a higiéniai előírásokra, mossanak kezet csomagolás előtt.

„A dobozok leadását próbáljuk nyílt téren megoldani, valamint a bősi Flóra virágüzlet közreműködésével, ahova természetesen a biztonsági előírásokat betartva lehet belépni. Ebben az évben a kialakult helyzet miatt szigorúan tilos a csomagok leadása az adott intézményben, amely részére a gyűjtés folyik. A dobozok, amelyek alsó és külső része az átláthatóság kedvéért külön van csomagolva, leadás után 96 órára karanténba kerülnek. Ez idő alatt nem nyúlunk a dobozokhoz. Ezután ellenőrizzük csak a csomagokat, hogy nem került-e bele olyan dolog, ami nem odavaló, illetve igyekszünk úgy megoldani, hogy egységes legyen a tartalmuk. Ezek után a csomagokat elvisszük az intézménybe vagy odaadjuk egy ott dolgozónak, majd ott további 96 órás karantén következik a dobozok számára, mielőtt az idősek megkapnák. Az elmúlt években a gyűjtést szervező személyek közreműködésével valósult meg az ajándékok szétosztása, idén ezt az otthon dolgozói valósítják majd meg” – árulta el a szervező, és egyúttal hangsúlyozta, nagyon hálásak mindenkinek, aki támogatja a kezdeményezést, és ezáltal hozzájárul mások karácsonyának szebbé tételéhez.


(fl)