A mentőautós állami tendernek is annyi lehet

A parlament egészségügyi bizottsága a szerdai ülésén felszólította Andrea Kalavská (Smer-SD) egészségügy-minisztert: tegyen jogi lépéseket annak érdekében, hogy szüntessék meg a mentőautók üzemeltetését lehetővé tevő engedélyekre hirdetett versenytárgyalást, és hirdessenek újat helyette.

A mentőautós állami tendernek is annyi lehet
Az egészségügyi bizottság ülésén, középen Alan Suchánek (független)

Štefan Zelník (SNS) bizottsági elnök szerint a tenderrel kapcsolatban kétség merült fel nemcsak a laikusok, hanem a szakemberek körében is.  

A miniszter asszony azt válaszolta, hogy a probléma megoldása folyamatban van, és az egészségügyi bizottság soron következő ülésén, amely jövő kedden esedékes, már konkrét lépésekről fog beszámolni.

A közegészségügyi ellátást felügyelő hivatal (ÚDZS) június közepén hirdette meg a versenytárgyalást a mentőautók üzemeltetését lehetővé tevő engedélyekre. A legtöbb engedélyt az LSE - Life Star Emergency cég nyerte el. A Sme napilap információi szerint a pályázatelbíráló bizottság tagjai kapcsolatban álltak a győztes vállalattal. Tomáš Haško, az ÚDZS elnöke visszautasítja a bizottsági tagok elfogultságának vádját, és azt állítja, hogy a versenytárgyalás az érvényben lévő jogszabállyal összhangban zajlott le.

Az egészségügyi tárca feljelentést tett az ügyben, amellyel jelenleg a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség foglalkozik. Haško időközben lemondott. Erről hétfőn levélben értesítette Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfőt. Kalavská pénteken indítványozta a hivatal elnökének leváltását.

(TASR)