Mentőöv a nagy cégeknek, autólízingre vonatkozó törlesztési moratórium - Ezek a kormány új gazdasági intézkedései

2020. április 7. - 13:12 | Belföld

Szóbeli megállapodás történt kedden délelőtt a legnagyobb szlovákiai munkáltatók és a kormány között.

Mentőöv a nagy cégeknek, autólízingre vonatkozó törlesztési moratórium - Ezek a kormány új gazdasági intézkedései
Richard Sulík gazdasági miniszter, a háttérben pedig Igor Matovič miniszterelnök (Fotó: TASR)

A keddi egyeztetésen a legnagyobb szlovákiai munkáltatók (többek között autógyárak) közölték: ugyanolyan gazdasági segélycsomagot követelnek, amelyet a kis- és középvállalkozók is megkaptak.

Peter Mihók, a Szlovák Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke a tárgyalást követő sajtótájékoztatón közölte, melyek azok a követelések, amelyeket a közös találkozón ismertettek Igor Matovič kormányfővel és Richard Sulík gazdasági miniszterrel.

A legnagyobb munkáltatók követelései a következők:

1. Az állam vegye át a munkáltatók bérköltségeinek bizonyos részét. Az alkalmazottak eredeti bérének 60 százalékát az állam, 20 százalékát a munkáltató fizeti, 20 százalék pedig az alkalmazottra esik - tehát ennyivel kevesebb lesz az adott dolgozó havi bére.

2. A parlament ideiglenesen helyezze hatályon kívülre a csődeljárásról szóló törvény rendelkezéseit.

3. Érvényesítsenek ideiglenes moratóriumot a folyamatban lévő végrehajtásokra.

4. A restrukturalizáció élvezzen előnyt a csődeljárással szemben.

5. Az áram- és gázszolgáltatást ne a megállapított havidíj alapján, hanem a pillanatnyi, tényleges fogyasztás alapján számlázzák ki a szolgáltatók.

6. Növeljék a hitelforrásokat - akár állami garancia formájában.

7. A gazdasági miniszter kapjon ideiglenesen kompetenciát individuális állami segély folyósítására.

Richard Sulík gazdasági miniszter szerint a nagy munkáltatók követelései megalapozottak, és több pont már korábban is szóba került.

Ami az alkalmazottak szempontjából az 1-es pont a kulcsfontosságú, vagyis hogy az állam vegye át a bérköltségek egy részét - hogy a dolgozók továbbra is megkaphassák fizetésüket anélkül, hogy munkáltatójukat ez összeroppantaná. Az intézkedésekről szóbeli megállapodás született a kormány és munkáltatók képviselői között. Ennek végleges és hivatalos részleteit szerdán vagy csütörtökön közli a kormány.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a pénzügyi segítség az alkalmazottak boldogulását célozza, és azt, hogy elkerüljék a munkások elbocsátását.

Törlesztési moratórium az autólízingre

A lízingszolgáltatókkal kötött megállapodás értelmében a gépkocsit lízingelő magánszemélyek három hónapra felfüggeszhetik a törlesztőrészletek fizetését. Mivel a gazdasági helyzet jelenleg kiszámíthatatlan, szóban forgó törlesztési moratórium további három hónapra (tehát összesen hat hónapra) felfüggeszthető lesz.

A vonatkozó rendelkezést az elkövetkező napokban öntik hivatalos formába, és egyelőre csak a magánszemélyekre vonatkozik majd, a vállalkozókra és a jogi személyekre (cégekre) nem.

(parameter)