Mentősök tüntettek a parlament előtt, két személyt előállítottak

2021. december 15. - 10:14 | Belföld

Kedden mentősök tüntettek a parlament előtt arra figyelmeztetve, hogy az illetékesek nem foglalkoznak a fizetéseikkel, illetve a kormány nem oldotta meg a mentősök helyzetét Szlovákiában. A megmozdulás során két személyt őrizetbe vettek.

Mentősök tüntettek a parlament előtt, két személyt előállítottak
Az őrizetbe vett személyek szabadulásuk után (Fotó: Slovenská komora zdravotníckych záchranárov / Facebook)

A rendőrök a tüntető mentősöket többször is felszólították, hogy oszoljanak, mivel a jelenleg érvényben lévő veszélyhelyzet miatt tilos a gyülekezés Szlovákiában. A hatóság szerint a jelenlévő személyek nem reagáltak a felszólításokra, és mivel a helyszíni bírságot is megtagadták kifizetni, jelentették őket a Közegészségügyi Hivatalnak (ÚVZ). A megmozdulás során a rendőrség őrizetbe vett két személyt, mivel felmerült a gyanúja, hogy bűncselekményt követtek el.

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az érvényben lévő intézkedések mindenkire vonatkoznak, még az egészségügyi alkalmazottakra is. „Hat személyen felül tilos a gyülekezés. Ezt megszegték, a felszólításokra nem reagáltak, ezért elő lettek állítva“ – jelentette ki Mikulec.

A Szlovák Mentőorvosi Kamara (SKZZ) később úgy tájékoztatott, hogy az őrizetbe vett két személyt este szabadon engedték. A kamara és további egészségügyi szervezet támogatja a mentősöket, a rendőrségi intézkedést pedig elhamarkodottnak tartják, és elítélik. Mint később kiderült, az egyik előállított személy František Majerský, a SKZZ elnöke volt.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kedden este kijelentette, hogy kifizeti a bírságot, amit a mentősökre szabtak ki a rendőrök.

„Nagyon sajnálom, hogy a mentősöknek el kellett ide jönniük tüntetni, és valamilyen módon felhívni magukra a figyelmet” – jegyezte meg Kollár, aki szintén sajnálja, hogy két személyt előállítottak a rendőrségen.

A házelnök elismeri, hogy Szlovákiában megközelítőleg 200 mentős hiányzik, és ezek az emberek állítása szerint fele annyi belépő fizetést kapnak, mint például kollégáik Csehországban. Kollár szerint együtt kell érezni a tiltakozásukkal, és egyúttal méltatta a munkájukat.

TASR/para