Menyhárt azt ígéri, nem a csókosoknak osztják le a magyarországi 16 millió eurót

Hozzávetőleg 16,2 millió eurós dél-szlovákiai fejlesztési csomagot jelentett ma be a Baross Alapítvány közreműködésével a Magyar Közösség Pártja. 

Menyhárt azt ígéri, nem a csókosoknak osztják le a magyarországi 16 millió eurót
Forrás: Facebook/MKP

A magyar kormányzati forrásokból fianszírozott és október elején meghirdetésre kerülő pályázati kiírásban minimálisan 30 százalékos önrész mellett legfeljebb 15 ezer eurós keretösszegű vissza nem térítendõ támogatást igényelhetnek a felvidéki magyar kis-és középvállalkozások. A fejlesztési program felhasználásának kiértékelése alapján a későbbiekben akár nagyobb összegű hitelkonstrukciós programokra is lesz lehetőség.

A gazdaságélénkítő csomaggal összefüggésben nyáron került sor a Baross Gábor Terv társadalmi kommunikációjának megvalósításáért felelős Baross Alapítvány bejegyzésére. A "Párbeszéd a gazdaságfejlesztésről" elnevezésű hétfői tanácskozás volt az első állomása annak a fórumsorozatnak, amelynek résztvevői október 11-ig további 22 helyszínen is tájékoztatást kapnak a hazai vállalkozásokat érintő új lehetőségekről.

Iván Tamás, a Baross Gábor Alapítvány ügyvezetője portálunknak nyilatkozva elmondta, az alapítványnak négy kuratóriumi tagja van: Mészáros Győző volt mezőgazdasági államtitkár, Lelkes Gábor, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság elnöke, Komzsík Attila, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem volt dékánja és Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökhelyettese. Ez a csapat  a kommunikáció lemenedzselésében vesz részt.

Az október elején meghirdetendő pályázatokat egy közelebbről nem meghatározott magyarországi szervezet írja ki, amelyik "elegendő szakmai tapasztalattal rendelkezik". Ez a szervezet majd egy későbbi időpontban kerül megnevezésre.

Hogy ki végzi a pályázatok elbírálását, azt még szintén homály fedi, de ahogy Iván Tamás megjegyezte: "valószínűleg nyilvános lesz", kikből áll majd a 16 milliós támogatás odaítéléséért felelős bíráló bizottság. Ami viszont ígéretként elhangzott, az Menyhárt József, az MKP elnökének szavaival összegezve: a forrásokat nem a csókosoknak osztják majd le.

(sárp)