Menyhárt emlékezete kihagy, de azt tudja, Bugár valahol egy döglött ló

2019. március 14. - 01:58 | Belföld

Nem tűzi a kalapja mellé Menyhárt József a magyar közszolgálati médiában lezavart szerda kora reggeli turnéját. Az MKP vezetője a szlovákiai államfőválasztásról nyilatkozott a Kossuth Rádió "Jó reggelt, Magyarország" műsorában, majd rögtön ezt követően az M1 tévécsatorna vendégeként foglalhatta össze a véleményét.*

Menyhárt emlékezete kihagy, de azt tudja, Bugár valahol egy döglött ló
Fotó: MTVA

Összeszedtük, milyen meghökkentő dolgokat állított a parlamenten kívüli tömörülés irányítója, és kibogoztuk a szálakat.

  • Azzal összefüggésben, hogy az MKP köztársaságielnök-jelöltjeként miért lépett vissza egy másik jelölt, Robert Mistrík javára, Menyhárt több-kevesebb sikerrel próbálta felidézni a 2004-es elnökválasztási helyzetet. Azt, amikor az első fordulóban Vladimír Mečiar mellett Ivan Gašparovič kapta a legtöbb szavazatot, és Eduard Kukan néhány ezer vokssal lemaradt a második fordulóról. Mint ismeretes, 15 éve aztán Gašparovič elpáholta korábbi pártfőnökét, a szlovákiai maffiaállam megteremtőjének tartott Mečiart. Ugyanakkor Menyhárt mostani megnyilatkozása szerint a februári visszalépésével az MKP nem szerette volna megismételni a másfél évtizede megtörténteket, amikor "az egyik oldalt Vladimír Mečiar jelöltje volt Ivan Gašparovič a történetben és a másik oldalon ugyancsak egy elfogadhatatlan jelölt, ezt a 2004-es helyzetet akartuk megelőzni." Itt egy kissé összekutyulódtak a dolgok, bár az igaz, mindkét második fordulós jelölt ebugatta kutyaütő volt.

  • Menyhárt beszélt a magyar nemzetiségű jelöltről, Bugár Béláról is, akinek "személyéről el kell mondanunk, hogy egy megosztó politikus ... magában a pártjában is." Hogy a saját tömörülésén, a Hídon belül mennyire lenne megosztó a parlament alelnöke, erről nincsenek megbízható információk. Ami esetleg mégis lehetne, azt talán az MKP igazmondó Chuck Norris-a, Csáky Pál terjeszti kerubjai segedelmével.

  • A 2014-es választásokkal kapcsolatban előjött Bárdos Gyula korrekt szereplése, aki mellé odaállt az egész közösség. Most viszont - nyilatkozta az MKP vezetője -

két magyar jelölt volt, és "úgy gondolom, hogy aki versenyben maradt, hát, hogy is mondjam, azt szokták mondani, a döglött lóra nem teszünk nyerget, tehát ilyen értelemben lehet, sarkosan fogalmazok, azok, akik kiszolgálták a jelenlegi kormányt, nem kéne hatalmon tartani." Ennyi dakota közmondás belefér, főleg, ha ott hangzik el, ahol.

  • Furcsának hangzott viszont Menyhárt egyik fő üzenete a felvidéki magyarság összefogásának fontosságáról. Mert ha ezt komolyan gondolná, akkor felmerül a kérdés, miért nem teszi azt, amit mond. "A mi felvidéki közösségünknek célja, hogy összefogjon, és aki ezzel szembe áll, jelesül most Bugár Bélát említeném, aki úgy gondolja, hogy nem lehet egységet kovácsolni, ...azokat az embereket félre kell tenni." Szétforgácsoládástól nem tart az MKP elnöke, "a magyar szavazatok pontosan tudják, hogy kire kell, hogy leadódjanak." Sokan felvetik a kérdést, "lehet-e magyar összefogásról...beszélni, kicsit ez a választás is ebbe az irányba mutat, természetesen lehet,... a felvidéki magyarságnak az a célja, hogy egy magyar egységet kialakítsunk..." - hangzik a menyhárti eszmefuttatás. Egyelőre viszont úgy tűnik, inkább kétséges az egységről hadoválni. És ha az egységben rejlő erőt most nem is sikerült összehozni, azért legyen elegendő erő velünk a március 16-i államfőválasztáson, hogy képesek legyünk a normálisabbakra voksolni.

(*A bevezetőben feltüntetett rádiós hivatkozásban 06:18:45-tól, a tévésben 07:50-től hallgatható/nézhető meg Menyhárt József szereplése.)

(sp)