Menyhárt József vagy Bárdos Gyula lehet az MKP új elnöke

2016. március 7. - 12:00 | Belföld

Berényi József, az MKP elnöke hétfőn a magyarországi Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be, hogy felajánlja lemondását a párt elnökségének.

Menyhárt József vagy Bárdos Gyula lehet az MKP új elnöke
Menyhárt József (Fotó: Paraméter)

Így a Magyar Közösség Pártjában hamarosan véget ér a Berényi-korszak. Azt egyelőre nem tudni, hogy Berényi azonnali hatállyal kerül-e ki az elnöki székből, vagy az új elnök megválasztásáig vezeti-e a pártot.

A párt elnöksége hétfő délután fél 4-kor ül össze az MKP pozsonyi székházában, és a tanácskozás után minden kiderül. Annyi biztos, hogy az új elnököt az MKP országos kongresszusának kell megválasztania, melyet Berényi hivatalos lemondása után hívnak össze.

Ki lesz az MKP új elnöke?

Ha a párt választási eredményeiből indulunk ki, az új elnök csupán két jelölt közül kerülhet ki, ők Bárdos Gyula (Csemadok-elnök, az MKP elnökségi tagja) és Menyhárt József (az MKP Dunaszerdahelyi Járási Szervezetének elnöke).

Bárdos Gyula hosszú múltra tekint vissza az MKP-ban, az alapítás óta jelen van a pártban. Március 5-én Berényi József után ő szerezte a legtöbb karikát, 32 ezren szavaztak rá. A 2016-os kampányban nem vett részt aktívan az MKP menekültellenes kampányában - ahogy Berényi sajtóellenes hadjáratában sem -, és a hidasok sem tekintenek rá megosztó személyiségként. A Híd 2009-es megalakulásakor Bugárék nagy veszteségként könyvelték el, hogy Bárdos nem tartott velük a Hídba, és az MKP politikusa maradt.

Menyhárt József, a Nagyszombat Megyi Önkormányzat képviselője a pártszakadás után lépett be az MKP-ba, elmondása szerint akkoriban fel sem merült benne, hogy a Hídban politizáljon. Nem tagja az MKP elnökségének, a párt dunaszerdahelyi járási szervezetét vezeti. Az MKP-lista negyedik helyén szerepelt, de a választások után 20 ezer karikát szerezve a harmadik helyen végzett az MKP-rangsorban. Az országos politikában nincs tapasztalata, de ha az MKP célja a teljes megújhódás és a fiatalítás, alkalmas volna az elnöki posztra.

Kapcsolódó cikk: MKP TOP 10 - Ők jutottak volna be a parlamentbe, ha megvan az 5 százalék

(parameter)