Menyhárt József visszalépett az elnökjelöltségtől Mistrík javára!

2019. február 19. - 15:10 | Belföld

Menyhárt József, az MKP elnökjelöltje bejelentette, visszalép a jelöltségtől Robert Mistrík javára.

Menyhárt József visszalépett az elnökjelöltségtől Mistrík javára!
Menyhárt József február 19-i sajtótájékoztatóján (Fotó: Barak Dávid)

Az MKP elnöke kedden délután a párt 2014-ben induló elnökjelöltjével, Bárdos Gyulával közösen tartott sajtótájékoztatón bejelentette,

visszalép az elnökjelöltségtől az ellenzék által támogatott jelölt, Robert Mistrík javára.

„Az utóbbi hetekben tanúi lehettünk egyes köztársaságielnök-jelöltek különféle nyilatkozatainak visszalépésükről. A tettek embere akarok lenni, ezért nem magyarázkodom, nem ígérgetek, hanem azzal az információval állok önök elé, hogy a mai napon visszalépek államfői jelöltségemtől a legerősebb jobboldali demokratikus jelölt, Robert Mistrík javára” – jelentette ki a sajtótájékoztatón Menyhárt.

Mint fogalmazott, 2004-ben nem adódott reális lehetőség a magyarok számára az államfőválasztás második körében: „Akkor magam sem szavaztam. Az akkori jobboldali jelöltek makacssága ahhoz vezetett, hogy Ivan Gašparovič, mintegy a Smer tagja lett a köztársasági elnök. A Smer az ő segédletével is és a 2004-es egyeztetés hiánya miatt mérhetetlenül leépíthette ezt az országot. Ezért néz ki így a kormány, a parlament, legújabban pedig az Alkotmánybíróság. A problémák gyökerei 2004-hez nyúlnak vissza.”

Menyhárt József hangsúlyozta, a saját felelősségének is érzi, hogy hozzájáruljon a változáshoz, és reméli, a mai elhatározása más demokratikus jelölteket is arra késztet majd, hogy átértékeljék hozzáállásukat.

„Ezennel arra kérem az MKP szimpatizánsait és a magyar szavazókat, hogy az elkövetkező küzdelemben álljanak ki Robert Mistrík mellett már az első körben, hogy a második körben legyen kire szavaznunk. Szlovákia rövid történetében a magyar választók mindig a demokratikus erőket támogatták, hiszem, hogy most is így lesz” – húzta alá.

Menyhárt szerint már az magáért beszél, hogy Maroš Šefčovič esetleges megválasztását követően majdan ki kellene neveznie Robert Ficót az Alkotmánybíróság elnökévé. Štefan Harabin szerinte az elnökválasztás legnagyobb szélhámosa: „Rendszeren kívülinek adja ki magát, miközben az elmúlt évek legrosszabb rendszereinek megtestesítője: a kommunista, a mečiarista és a smeres rendszeré. Közös felelősségünk, hogy ezeket a múltbeli embereket és a politikai biznisz követőit ne engedjük az elnöki palotába. Ezért lépek vissza a megmérettetéstől, hogy segítsek győzelemre juttatni a tisztességes Szlovákiáért folytatott küzdelmet” – tette hozzá.

Az MKP elnöke elmondta, azért állnak Mistrík mellé, hogy ezzel is kifejezzék: egy jobb Szlovákiát és egy jobboldali összefogást akarnak, és annak ellenére, hogy korábban úgy gondolták, nem lépnek vissza, most mégis úgy érzik, a szlovákiai magyarok felelőssége, hogy Szlovákia történelme hogyan halad tovább.

Az elnökválasztással kapcsolatban néhány nappal korábban, február elején készítettünk interjút Menyhárt Józseffel, akkor pedig még szóba sem került annak a lehetősége, hogy visszalépne. Menyhárt népszerűsége a legutóbbi felméréseken sem kúszott feljebb, rendre másfél százalékot szerzett.

Ravasz Ábel, a Híd alelnöke maximálisan furcsának jellemzi a helyzetet, ami szerinte „nem segít abban, hogy megteremtődjön a magyar egység a jövőben”.

„Pedig az MKP elnöke megtehette volna a gesztust, és támogathatta volna az egyetlen releváns magyar jelöltet” – hangsúlyozta a romaügyi kormánybiztos. A parlamenten kívüli párt Ravasz szerint „erős magyar érdekképviseletről beszél, miközben a jelöltje nem egy magyar javára lép vissza”.

(parameter)

INTERJÚ: A végén számol el az ember - interjú Menyhárt Józseffel