Meredeken emelkednek az árak, és a java még csak most jön: drágulnak az élelmiszer-alapanyagok, és ezt mi is megérezzük

2021. október 19. - 09:55 | Belföld

Az élelmiszergyártók képtelenek reakció nélkül elviselni az egyre csak növekvő költségeket, alkalmazkodniuk kell a kialakult helyzethez, miközben az utolsó szó a forgalmazóé, aki a lehető leghosszabb ideig szeretné megőrizni az árcédulákon lévő árakat.

Meredeken emelkednek az árak, és a java még csak most jön: drágulnak az élelmiszer-alapanyagok, és ezt mi is megérezzük
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A növekvő infláció gyakorlatilag minden típusú termék árára hatással van. Az élelmiszer-előállítók képtelenek ellensúlyozni az egyre csak növekvő költségeket és elkerülni a drágulást. A HNonline.sk szerint a Nestlé után a Kofola is az áremelés mellett döntött.

„Annak ellenére, hogy már hosszabb ideje próbáljuk nem kivetíteni a magasabb kiadásokat az árakra, a költségek újabb emelkedése már nem teszi lehetővé, hogy megtartsuk a jelenlegi árakat” – jelentette ki a lapnak a vállalat igazgatója, Daniel Buryš.

A növekvő kiadásokat elsőként a gasztronómiai szegmensben érzik meg, ahol már novembertől megközelítőleg öt százalékkal többet fizetnek majd a vendégek. Az év vége előtt pedig valószínűleg az üzletek következnek.

Más nagyvállalatok sem képesek elkerülni az áremelkedést. A HNonline-nak a Dr.Oetker is megerősítette, hogy kénytelenek lesznek árakat emelni, konkrét számokról azonban még nem beszéltek. Az élelmiszergyártók áremelésének közös oka elsősorban a nyersanyag árának emelkedése.

„A napraforgó olaj ára 100 százalékkal, a kukoricáé 82 százalékkal, a búzáé 32 százalékkal emelkedett”

– mondja Ondřej Široký, a sós ropogtatnivalók gyártásával foglalkozó Intersnack szlovákiai üzletágának vezetője. Ugyanakkor az árak növekedésének még koránt sincs vége. Az elmúlt héten a kenyérbúza ára elérte a 13 éves csúcsot, éves viszonylatban 32 százalékkal ugrott meg. Ehhez hozzáadódnak még az állattenyésztés magasabb költségei, a drágább takarmány, ami ugyancsak befolyásolja a hús és a tej árát.

A nyersanyagok mellett ráadásul a szállítás és a feldolgozás is többe kerül, hiszen mindkettőhöz energiára van szükség, a gáz és az áram ára az elmúlt hetekben pedig ugyancsak rekordszintre ugrott.

A nyersanyagok és a csomagolóanyagok behozatalát a drágább hajószállítás is bonyolítja, aminek az ára a szakértők szerint évközi viszonylatban 350 százalékkal emelkedett.

A forgalmazók igyekeznek a lehető leghosszabb ideig megőrizni az árakat, erre azonban már sokáig nem képesek. Az üzletláncok szerint a fogalmi adó (DPH) általános csökkentése segítene, ennek azonban mindenre, nem csak bizonyos kiválasztott élelmiszerekre kellene vonatkoznia.

Kapcsolódó cikk:
Nem kímél bennünket az élelmiszer-drágulás: mutatjuk, mi mindenért fizetünk többet és mennyivel


(HNonline.sk)