Merényletek Srí Lankán - Őrizetbe vettek egy terroristagyanús személyt

2019. május 24. - 09:58 | Külföld

Őrizetbe vett csütörtökön a mianmari rendőrség egy Srí Lanka-i állampolgárt, akit azzal vádolnak, hogy kapcsolatban áll az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel, és köze volt a Srí Lankán húsvétvasárnap elkövetett, több mint 250 halálos áldozatot követelő merényletekhez.

Merényletek Srí Lankán - Őrizetbe vettek egy terroristagyanús személyt
Fotó: TASR

A Srí Lanka-i állampolgárt a mianmari főváros, Rangun egyik bevándorlási hivatalában vették őrizetbe, amikor meg akarta hosszabbíttatni vízumát - közölte az EFE spanyol hírügynökséggel a bevándorlási hivatal egy neve elhallgatását kérő tisztviselője.

Húsvétvasárnap három templom és négy szálloda ellen követtek el öngyilkos merényleteket Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban, valamint Batticaloában. A merényletekben 258 ember vesztette életét, és mintegy 500-an megsebesültek.

A Srí Lanka-i kormány a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat (NTJ) nevű helyi terrorszervezet vádolja a merényletek elkövetésével.

Mahes Szenanajake Srí Lanka-i vezérkari főnök szerint az elkövetők összeköttetésben álltak az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel, amely a merényleteket követően jelentkezett azok elkövetőjeként.

A szigetország rendőrsége kedden közölte, hogy DNS-vizsgálatok által egyértelműen azonosították a Srí Lankán húsvétvasárnap elkövetett merényletek elkövetőit.

Egyikük, a terrortámadások értelmi szerzőjének is tartott Mohamed Zahrán Hasím is szerepelt azon a videofelvételen, amelyet a dzsihadista csoport tett közzé a merényleteket követően néhány nappal. Ezen Hasím és hét társa hűséget esküszik Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam vezetőjének.


MTI