Mérföldkő előtt állunk a kábítószerek dekriminalizációjában Szlovákiában

Szakemberek egy csoportja készítette elő azt a törvénytervezetet, amely a kábítószerek részleges demriminalizációját érinti Szlovákiában. A törvénytervezeten Lucia Žitňanská (Híd) igazságügyi minisztériumánál dolgoznak - adta hírül az Aktuality.sk.

Mérföldkő előtt állunk a kábítószerek dekriminalizációjában Szlovákiában
Fotó: TASR

Lényege, hogy a törvény által meghatározott csekély mennyiségű kábítószer birtoklása nem számítana bűncselekménynek, csak szabálysértésnek, és 165 euróig terjedő bírsággal lenne sújtható. Ez azt jelenti, hogy ha egy fiatalt, vagy bárkit elkapnának például egy gramm fűvel, az nem vonna maga után büntetőeljárást, "csak" pénzbírságot. Tehát tulajdonképpen nem lehetne potenciálisan a fiatalok harmadának priusza.

Lucia Žitňanská miniszter azzal is érvel, hogy a jelenlegi törvény nem hatékony a megelőzésben, ezért van szükség a változtatására.

"A statisztikák szerint a fiatalok 30%-a már legalább egyszer kipróbálta a marihuánát, tehát teoretikusan büntetőeljárás fenyegetheti őket. Ez arról is tanúskodik, hogy így nem lehet elriasztani a fiatalokat a kísérletezgetéstől" - szögezte le.

Nincs szó teljes dekriminalizációról, mivel az ún. csekély mennyiség felett továbbra is büntetőjogi felelősségrevonás következne, másrészt akkor is, ha egy éven belül másodszor kapják el az illetőt egy kis kábszival.

A törvény alapján csekély mennyiségű drognak számít:

1 gramm marihuána

0,2 gramm pervitin

0,3 gramm kokain

0,5 gramm heroin

0,8 gramm vagy három darab ecstasy

Amennyiben 18 éven alulinál találnak akár kis mennyiségű drogot, elküldhetnlk orvoshoz, hogy vizsgálják ki, és állítsanak fel diagnózist róla, vajon függő-e.

Szlovákiában egyébként a bírósági praxis is eltér a kábítószerbirtoklás büntetése terén, mert míg például Pozsonyban vagy Zsolnán 0,5 grammig nem szoktak büntetni, addig máshol volt már, hogy 0,12 grammért is eljárás indult valaki ellen.

Žitňanská számol vele, hogy a törvényjavaslat éles vitákat vált majd ki, és mint mondta, fel van rá készülve, hogy hosszú tanácskozások következnek, elsősorban az SNS-szel.

Hangsúlyozta, hogy a törvénnyel azt szeretnék elérni, hogy a bűnüldözés a dílerekre összpontosítson, ne az egyszerű fogyasztókra.

(Aktuality.sk)