Mérföldkőhöz érkezett a dunaszerdahelyi kórház, sokak életét mentheti meg a most megnyílt központ!

2022. november 10. - 14:05 | Régió

Nagymihály és Galánta után Dunaszerdahelyen is plazmavételi központot indított a Svet zdravia hálózat. A kórház hematológiai és transzfúziós osztálya az elmúlt években a páciensek által talán kevésbé érzékelt átmenet után újabb mérföldkőhöz érkezett.

Mérföldkőhöz érkezett a dunaszerdahelyi kórház, sokak életét mentheti meg a most megnyílt központ!
A sárga folyadék sokak életének megmentéséhez, életminőségének javításához szükséges (Fotók: Svet zdravia / Paraméter)

Szlovákiában mintegy 3 ezer embernek van szüksége vérplazmából készített gyógyszerekre, ehhez képest az idei évig nem volt lehetőség arra, hogy vérplazmát plazmaferézis útján adjunk, tehát hogy azt ne a leadott vérből különítsék el, hanem közvetlenül levegyék a szervezetből.

Eddig ezt csupán jóval kisebb mennyiségben a levett vérből sikerült kivonni. Márpedig a vérplazma ugyanolyan nélkülözhetetlen eleme a modern gyógyászatnak, mint maga a vér.

Ugyanakkor nemcsak arra volt szükség, hogy plazmavételi központok nyíljanak, hanem arra is, hogy az ország hozzájáruljon a feldolgozásukhoz. Az Európai Unió már egy ideje nyomást gyakorolt Szlovákiára, tegye lehetővé, hogy a vérplazmát olyan külföldi gyártókhoz juttathassák el a plazmavételt végzők, akik abból gyógyszereket készítenek – ilyen ugyanis Szlovákiában pillanatnyilag nincs. Az év elején módosította a kormány a vonatkozó törvényt, ami által így már Szlovákia is nagyobb mennyiségben adhat plazmát gyógyszerekhez, elérhetőbbé téve ezáltal a plazmakészítmények szélesebb skáláját.

Dunaszerdahelyen magunknak adjuk a vért

Dunaszerdahelyen a hematológiai és transzfúziós osztály (HTO) az elmúlt néhány évben jelentős változáson ment át, legalábbis ami a vérvételek sorsát illeti. Bock Sylvia, a kórház igazgatónője ennek kapcsán kifejtette, hogy néhány éve ez a kórház az itt levett vérmennyiséggel még nem rendelkezett, mivel ezt a feladatot a Nemzeti Transzfúziós Szolgálatnak (NTS) végezte, majd az igények alapján vásárolt vért ettől a szervtől.

2020-tól azonban a maguk kezébe vették az irányítást, és építve a Szlovák Vöröskereszt területi szervezetével ápolt jó viszonyra, valamint a vöröskereszt kiváló helyi véradói hálózatára, saját véradó központot hozott létre. A galántai kórházzal ezen a téren együttműködést kezdtek, és a Dunszerdahelyen levett vért a szomszéd járás fővárosában dolgozták fel.

„Ez magasabb szintű biztonságot jelent, mivel ez a vér és a belőle gyártott készítmények itt maradnak, ezáltal több műtét és egyéb beavatkozás elvégzésére alkalmas a dunaszerdahelyi kórház. Hosszú út van mögöttünk, és ennek az egésznek a motorja a HTO főorvosa, Fekete László és főnővére, Horváth Andrea voltak.

Bock Sylvia elmondása szerint ezt követte a következő szint, és mintegy 70 ezer eurónyi anyagi beruházással, valamint az alkalmazottak hozzáadott munkájával mostanra sikerült elérni, hogy a vérvételi mellett plazmavételi központ is létrejöjjön Dunaszerdahelyen.

Ennek átadására került sor szerdán délelőtt. „Szlovákia jelentős lemaradásban van a vérplazmagyűjtés terén. Egészen a közelmúltig nem tették lehetővé a jogszabályok, hogy a plazmát külön gyűjtsük és a pótolhatatlan gyógyszerek előállítására dolgozhassuk fel” – jegyezte meg az átadón Radoslav Čuha, a ProCare és Svet zdravia hálózat vezérigazgatója.

A vérplazmából készített gyógyszerek felhasználhatók immunrendszeri zavarokkal küzdők, akut, onkológiai, neurológiai és fertőzéses megbetegedésben szenvedők kezelésére, ugyanakkor csupán egyetlen immunodeficienciában szenvedő páciens kezeléséhez szükséges gyógyszerekhez 130 plazmaadóra van szükség, míg a súlyosabb betegek esetében ennek többszörösére.

Radoslav Čuha hangsúlyozta, ugyan egy fecske nem csinál nyarat, és két fecskére is azt szokták mondani, hogy bizonyára eltévedt, ugyanakkor ez már a harmadik plazmavételi központjuk, amelyeknek köszönhetően innovatív eljárással növelhetők a vérplazma készletei.

Lucia Bodor, a primer immundeficienciában szenvedő páciensek szövetségének elnöke, aki szintén részt vett a dunaszerdahelyi megnyitón, üdvözölte az effajta plazmaferézisközpontok nyitását, mivel szavai szerint az ilyen páciensek élete a vérplazmától függ.

„Az ilyen páciensek hozzátartozói rendszeresen kérdeznek bennünket, hogyan segítenek, és szerencsére az idei év elejétől már mondhatjuk nekik, hogy menjenek el vérplazmát adni. Most már itt, Dunaszerdahelyen is. Ez pedig hatalmas előrelépés” – magyarázta.

45 perc, egy évben akár 16-szor

Fekete László, a HTO főorvosa kifejtette, hogy a plazmavétel mögött egy végtelen történet áll Szlovákiában, ugyanis már a pályafutása elején is törekedtek ilyesmire, és elképzelhetetlennek tartotta, hogy ez egyszer megvalósul.

„Ez egy hatékonyabb módja a vérből készítendő gyógyszerekhez szükséges források kinyerésének – jegyezte meg. – Ezeknek a gyógyszereknek a felhasználása összehasonlíthatatlanul gyakoribb, mint néhány éve, és ez a gyakoriság tovább emelkedik.

„Mostanáig teljes vérvétellel nyertük ki a vérplazmát, körülbelül 260 milliliter plazmát tudtunk kinyerni ezzel a módszerrel. Plazmaferézissel az eredmény 650 ml lehet egyetlen vétellel. Az egész folyamat mintegy 45 percig tart” – húzta alá.

Tudni kell, hogy vérplazmát sokkal gyakrabban adhatunk, mint magát a vért. Egy év alatt 16-szor mehetünk plazmát adni, ez pedig a férfiak esetében négyszer annyi, mint ahányszor vért adhatnak. Összesen 10 liter plazmát adhatnak le egy év alatt, a szervezet pedig az egy alkalommal levett plazmamennyiséget a vérnél gyorsabban, mintegy 48 óra alatt visszatermeli.

Vérplazmát tulajdonképpen ugyanazok adhatnak, akik vért. 18 és 60 év, 50 és 130 kg közti, jó egészségi állapotban lévő személyek. A dunaszerdahelyi kórházban eddig kedden és szerdán lehetett fért adni délelőtt fél nyolctól 11-ig. Ezeket a napokat kibővítik, kedden és szerdán 11.30-tól 13.30-ig, míg egy harmadik napon, csütörtökön pedig 8-tól 13-ig lehet majd vérplazmát adni.

Online is be lehet jelentkezni a darujemplazmu.sk vagy a darujemkrv.sk weboldalakon.

A kicsi Barbara, akinek szüksége van ránk

A megnyitón jelen voltak a tízéves Barbara szülei is. Barbara immunhiányos állapotban szenved, aminek következtében az elmúlt évben számos súlyos betegség jelentkezett nála, legutóbb a központi idegrendszerét támadta meg egy betegség, aminek eredményeként egyedül ülni sem tudott. Rajzák Edit, a kórház gyermekosztályának főorvosnője számolt be róla, hogy május óta kap immunoglobulin-kezelést, vérplazmából készült gyógyszereket.

„A gyermek most havi három infúziós kezelést kap, és ennek köszönhetően javult az állapota, ismét tud járni is” – fejtette ki.

Dunaszerdahelyen két közismert spoprtolót, Buchinger Iván MMA-harcost és Erika Rajnohovát, a HC DAC kézilabdázóját kérték fel, hogy legyen a plazmavétel nagykövete, mindketten boldogan mondtak igen erre.

„Az egészség a legkülönlegesebb dolog, amink van. Ha ilyen aprósággal hozzájárulhatunk, akkor segítenünk kell másoknak, akik nem voltak ilyen szerencsések” – jegyezte meg.

(SzT)