Mérföldkőhöz érkezett a Föld népessége!

2022. november 15. - 09:23 | Tech

A világ népessége 2022. november 15-én elérte a 8 milliárd főt - írja az ENSZ.

Mérföldkőhöz érkezett a Föld népessége!
Fotó: Pixabay/illusztráció

Bár gyakorlatilag lehetetlen pontosan áttekinteni, hogy egy nap alatt hány százezer ember születik és hal meg, az UNFPA ( az ENSZ Népesedési Alapja) november 15-ét jelölte ki annak a napnak, amelyen a világ népessége átlépi majd a nyolcmilliárdot.

Az előző mérföldkő, vagyis amikor a Föld népessége elérte a 7 milliárdot 2011-ben volt, míg 1999-ben a hatmilliárdnál tartottunk.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint ez egy jó alkalom arra, hogy megünnepeljük sokszínűségünket, elismerjük emberségünket, és rácsodálkozzunk az egészség terén elért előrelépésekre, amelyek meghosszabbították az élettartamot, és drámaian csökkentették az anyák és a gyermekek halálozási arányát.

A világ népessége 1950 óta a leglassabb ütemben növekszik, 2020-ban 1 százalék alá esett. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének legújabb előrejelzései szerint a világ népessége 2030-ban körülbelül 8,5 milliárdra, 2050-ben pedig 9,7 milliárdra nőhet, hogy a 2080-as években elérje a 10,4 milliárd fős csúcsot, és ezen a szinten maradjon 2100-ig.

A világ népességének 2050-ig tartó intenzív növekedésének több mint fele nyolc országban összpontosul majd: a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Egyiptomban, Etiópiában, Indiában, Nigériában, Pakisztánban, a Fülöp-szigeteken és a Tanzániai Egyesült Köztársaságban.

Az előrejelzések alapján a század végén a világ három legnagyobb populációjú városa: Lagos (Nigéria), Kinshasa (Kongói Demokratikus Köztársaság) és Dar Es Salaam (Tanzánia) Afrikában lesz.

Natalia Kanem, az ENSZ Népesedési Alapjának vezetője szerint indokolatlan attól tartani, hogy a világ népességének száma túl magas lenne. Túlnépesedés nem okozhat gondot a Földön, mert az ENSZ becslései szerint elegendő erőforrás áll rendelkezésre, minden azon múlik, hogy azokat megfelelően és igazságosan osztják-e szét.

Sokkal inkább az emberiség viselkedése van hatással a bolygónkra, mintsem a népességünk száma - hangsúlyozta Jennifer Sciubba, a Wilson Center kutatója. "Lustaság részünkről és kifejezetten káros, ha továbbra is a túlnépesedéssel foglalkozunk" - mondta, kiemelve, milyen nagy veszélyt rejt az, hogy a gazdagabb országok - ahelyett, hogy saját életmódjukon változtatnának - visszadobják a problémát a fejlődő országoknak, ahol a demográfiai növekedés történik.

(para)

Címkék: népesség, 8 milliárd