Mérföldkőhöz érkeztünk: már küldi az áramot a hálózatba a mohi atomerőmű harmadik blokkja! (FOTÓK)

2023. február 1. - 08:27 | Belföld

A Szlovák Villamosművek (SE) az előírt tesztek elvégzése után először kapcsolta a hálózatra a mohi atomerőmű harmadik blokkját röviddel éjfél előtt.

Mérföldkőhöz érkeztünk: már küldi az áramot a hálózatba a mohi atomerőmű harmadik blokkja! (FOTÓK)
Fotók:TASR/Radovan Stoklasa/Štefan Puškáš/SE archív (További képekért kattints a fotóra)

A reaktor jelenleg a névleges teljesítmény 20%-át éri el – közölte a Szlovák Villamosművek szerdán a weboldalán.

Az erőmű kevesebb mint három héttel azután érte el ezt a fontos mérföldkövet, hogy a Szlovák Atomenergia-felügyelet (ÚJD) január 13-án jóváhagyta az energetikai üzembe helyezés megkezdését.

"A mai nap alapvető mérföldkövet jelent a Szlovák Villamosművek, az atomenergetikai mérnökök közössége és az egész ország számára. Mától a harmadik blokk a reaktorban felszabaduló hőenergiát villamos energiává alakítja át. Ez segít a kormánnyal kötött megállapodás teljesítésében, amelyben a Szlovák Villamosművek vállalta, hogy 61,2077 eurós megawattóránkénti áron biztosítja az áramot a háztartások számára, ami példátlanul alacsony árat jelent az EU-n belül”

– mondta Branislav Strýček, a Szlovák Villamosművek vezérigazgatója.

A mohi atomerőmű igazgatója, Martin Mráz hozzátette, a következő hetekben az új blokk az üzembe helyezés ütemtervének megfelelően rövid távú, tervezett leállásokkal működik majd.

A hálózatra kapcsolást a reaktor névleges teljesítményének 5, 15 és 20 százalékának megfelelő teljesítményszinten végzett vizsgálatok előzték meg. Az SE többek között a gőzfejlesztők biztonsági szelepeinek vizsgálatait hajtotta végre az utóbbi napokban, ezt pedig az erőmű tágabb környezetében is lehetett hallani.

A villamosművek előtt áll azonban még az energetikai üzembe helyezés második szakaszának nagy része, folytatódik a blokk tesztelése 35-től 100 százalékig terjedő teljesítményszinteken.

Tavaly szeptemberben lépett életbe a mohi atomerőmű harmadik blokkjának üzembe helyezésére vonatkozó másodfokú engedély, így már akkor elkezdődött a nukleáris fűtőelemek szállítása a reaktorba. Az akkori gazdaságügyi miniszter, Richard Sulík leszögezte, Szlovákia ezzel vezető országgá vált Európában a nukleáris eredetű villanyáram előállításában.

A Szlovák Atomenergia-felügyelet (ÚJD) már tavalyelőtt májusban engedélyezte a harmadik blokk elindítását. A döntés ellen a Global 2000 osztrák szervezet fellebbezett, kifogásolva a nukleáris létesítmény üzemeltetéséből eredő állítólagos kockázatokat. Az ÚJD minden kifogással foglalkozott, és egy közel 140 oldalas dokumentumban elutasította az aktivisták beadványát, végül pedig engedélyezték a blokk elindítását.

A mohi atomerőmű harmadik blokkját 1987-ben kezdték építeni. A Szlovák Villamosművek hosszú megszakítás után 2008 novemberében megkezdte a blokk befejezését. Az új nukleáris blokk beépített kapacitása 471 megawatt, ami a teljes áramfogyasztás megközelítőleg 13 százaléka. A próbaüzem és a maximális teljesítmény elérése után Szlovákia önellátóvá válik a villamosenergia-termelésben.

Tény azonban, hogy a tervezettnél jóval drágább lett a harmadik blokk befejezése. A Villamosművek az építés kezdetén hárommilliárd euró alatti költségekkel számoltak, de a végső ár több mint hatmilliárd euró lett.


(TASR/para)