Merkel: A német kormány támogatja a Szíria elleni légicsapást

A német kormány támogatja az amerikai-brit-francia koalíció Szíria elleni légicsapását. Angela Merkel kancellár szombati berlini nyilatkozatában szükségesnek és arányosnak nevezte az éjjel végrehajtott katonai akciót.

Mint fogalmazott, azért volt szükség a katonai fellépésre, hogy "megőrizzük a vegyi fegyverek nemzetközi tilalmáról szóló egyezmény hatékonyságát és a szíriai rezsimet intsük annak további megszegésétől". 

Merkel szerint a légicsapást végrehajtó koalíció az általa viselt felelősséggel összhangban cselekedett. Kiemelte: "Száz évvel az első világháború után mindannyiunknak szembe kell szállnia a vegyifegyver-tilalmi egyezmény eróziójával", és Németország határozottan támogat minden erre irányuló diplomáciai lépést.

Jogosnak nevezte a katonai akciót Heiko Maas külügyminiszter is. Közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország hónapok óta akadályozza az ENSZ Biztonsági Tanácsának munkáját Szíria, így a Dúmában egy hete elkövetett állítólagos vegyifegyver-támadás ügyében is, és a testület nem tudja ellátni a munkáját.

Jürgen Hardt, a CDU-CSU kormányfrakció külpolitikai szóvivője "indokoltnak" tartja Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje elleni légitámadást. Véleménye szerint nyomós bizonyítékok utalnak arra, hogy Aszad az ellenzék elleni harcban vegyi fegyvereket vetett be, a katonai csapás "ezért a Szíriában élő emberek védelmét szolgálta" - mondta Hardt.

Annalena Baerbock, a Zöldek vezetője azonban figyelmeztetett: "Amennyire szörnyűek a szíriai rezsim és szövetségeseinek rémtettei, ugyanannyira rossz a további katonai eszkaláció". Úgy véli, hogy Federica Mogherini európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselőnek össze kellene hívnia minden uniós állam és kormány vezetőjét, hogy világos stratégiát dolgozzanak ki. 

"Ha Mogherini nem cselekszik, Merkelnek kell megtennie" - mondta Baerbock. Az amerikai-francia-brit koalíció a múlt heti dúmai támadásra válaszul szombatra virradó éjjel a szíriai hatalom vegyifegyver-létesítményei ellen hajtott végre precíziós légicsapásokat.

MTI/para