Mérlegelik, hogy eltöröljék az alapiskolák kilencedik évfolyamát

2020. május 27. - 12:23 | Belföld

A Branislav Gröhling (SaS) vezette oktatásügyi minisztérium hosszabb távon nemcsak a koronavírus-járvány következményeinek megoldásával foglalkozik, de például azt is mérlegelik, hogy megszüntessék a kilencedik évfolyamot az alapiskolákban, mely így a jövőben ismét csak nyolcéves lenne.

Mérlegelik, hogy eltöröljék az alapiskolák kilencedik évfolyamát
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A Denník N cikke szerint Gröhling azzal érvel, hogy a diákok az alsó tagozat elvégzése után gyakran nyolcosztályos gimnáziumba, vagy később a kétnyelvű gimnáziumba távoznak, amivel lényegében egy évvel kevesebbet tanulnak. A miniszter szerint egyelőre csak a tárcán belül felvetett ötlet megvitatásáról van szó, és mielőtt lépnek az ügyben, erről még mindenképp megkérdezik a szakmai nyilvánosságot (pedagógusokat, igazgatókat, iskolafenntartókat) is.

Figyelmeztetett, hogy semmiképp sem várható egy gyors áttérés a nyolcéves alapiskolára, mivel a rendszer szintű átalakítást egy olyan tanulmányi átalakításnak kell megelőznie, hogy azok, akik alsó tagozatból belépnek az ötödikbe, már egy más tartalmú tananyaggal találkozzanak. A jelenleg öt évre szétosztott tananyagot kellene tehát négy évbe beszűkíteni.

Gröhling úgy látja, hogy a kilencedik évfolyam eltörlése segíthetne a gyengébb diákoknak is. Esetükben ugyanis a tízéves iskolalátogatási kötelezettség jelenleg a középiskolák első évfolyama után telik le, ha viszont nem lenne kilencedik, akkor az alapiskola után már két évig tanulhatnának valamilyen szakmát.

"Némely diákok számára a két év középiskola elvégzése után biztosíthatnánk legalább egy szakmunkás-bizonyítványt, amellyel megkezdhetik a munkát" - fogalmazott.

Ugyanakkor szerinte át kell beszélni azt is, hogy a diákok nem túl fiatalok-e a nyolcadikban ahhoz, hogy pályát válasszanak.

"Most is gyakran hallani, hogy a kilencedikesek nem tudnak teljes értékűen középiskolát választani, mi pedig ezt áthelyeznénk a nyolcadikba, amikor még fiatalabbak és talán már tényleg csak a szüleik döntenének helyettük" - húzta alá.

Felvetette viszont az alapiskolák specializációjának lehetőségét is, mely azt jelentené, hogy már az 5. vagy a 6. évfolyamtól társadalomtudományi, nyelvi vagy természettudományi irányba terelhetnék a diákokat, ezzel megalapozva, hogy később milyen középiskolát válasszanak.

Korábban a 70-es és 80-as években lezajlott szocialista iskolaügyi reform előtt létezett kilencosztályos alapiskola, akkor viszont a plusz egy osztály az alsó tagozatban volt, míg a felső tagozat négyosztályos volt. A reform után, melynek alapvetése az volt, hogy a szocialista gyerekeknek kevesebb idő is elég a tanulásra, módosult az alapiskolai oktatás nyolcosztályosra, majd a 90-es években hozták vissza, immár a felső tagozat végére a kilencediket.

(Denník N)