​Mérni kezdték a Szlovákiában leszálló repülőgépek utasainak hőmérsékletét

2020. február 28. - 17:02 | Belföld

Mérni kezdték a Szlovákiában leszálló repülőgépek utasainak testhőmérsékletét a pozsonyi repülőtéren. A hőmérsékletmérést a közlekedési minisztérium tisztifőorvosi részlegének munkatársai végzik. Hasonló vizsgálat várható Szlovákia két másik nemzetközi repülőterén, Poprádon és Kassán is. A koronavírus európai terjedésével összefüggő megelőző intézkedéseket Szlovákia Biztonsági Tanácsa rendelte el. 

​Mérni kezdték a Szlovákiában leszálló repülőgépek utasainak hőmérsékletét
Fotó: TASR

„A tárca tisztiorvosai készültségben vannak, biztosítottuk a szükséges segédeszközöket és a gyanús esetekkel kapcsolatos pontos eljárásokat. A legjobb lenne, ha csupán gyakorlatról lenne szó, ám bízom benne, hogy megbirkózunk a helyzettel“ – mondta Érsek Árpád közlekedési és építésügyi miniszter.

A tisztiorvosok hőmérők és hőkamerák segítségével minden utast ellenőriznek az érkezési oldalon. A repülőterek területén kézfertőtlenítő hab áll az utasok és az alkalmazottak rendelkezésére, és a következő napokban felületi fertőtlenítő-berendezés segítségével fogják tisztítani a levegőt a repülőtereken.

Esetleges fertőzés gyanúja esetén az utasokat a repülőtérről elszállítják és azonnal karanténba helyezik. Mindemellett minden utas még a repülőgépek fedélzetén egy kérdőívet tölt ki, mely lehetővé teszi az egészségvédelmi szerveknek az utasok visszakeresését abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy az adott járaton COVID-19 vírussal fertőzött személy utazott.

A minisztérium tisztifőorvosi részlege ugyanakkor felhívta az utasok figyelmét a kérdőívek kitöltésének fontosságára, hiszen válsághelyzet esetén ez jelentősen segíthet a vírus terjedését megelőző intézkedések foganatosításában.

Az utasok számára továbbra is ajánlott betartani az általános higiéniai intézkedéseket, azaz a szigorú személyes higiénét, főként a kézmosást, a beteg – főként köhögő – személyekkel való személyes kapcsolatok felfüggesztését, kerülni a tömeget, és amennyiben olyan helyről térnek haza, ahol a COVID-19 vírusfertőzés előfordulása megnövekedett, 14 napon át ellenőrizzék egészségi állapotukat. A hivatalok arra is felhívják a figyelmet, hogy az emberek mérlegeljék külföldi utazásaikat, főként az olyan területek esetében, ahol felütötte fejét a koronavírus.


(para)