Mesekönyv Rómer Flórisról és magyar nyelvű séták Pozsonyban

Új mesekönyvvel és két magyar nyelvű tematikus sétával jelentkezik szeptemberben a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás.

Mesekönyv Rómer Flórisról és magyar nyelvű séták Pozsonyban
Hornyák István Brandl Antalról tart tematikus sétát

Szalay Zoltán Rómer Flóris, a mesék megmentője című könyvét – a Pozsonyi Kifli Pozsonyi mesék című sorozatának legújabb kötetét – 2019. szeptember 12-én 18.00-kor mutatják be az érdeklődőknek a pozsonyi Rómer-házban (Lakatos utca/Zámočnícka 10).

A pozsonyi születésű Rómer Flóris Ferenc (1815–1889) bencés szerzetesről és polihisztorról szóló kötetet Csécs Teréz, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum munkatársa méltatja. Az említett könyvsorozat részeként korábban Kempelen Farkasról, Bartók Béláról, Lechner Ödönről, Batka Jánosról és Széchenyi Istvánról jelent meg egy-egy mesefüzér.

„Tudjátok, ki mentette meg a meséket a feledéstől? Ki volt az a réges-régen élt tudós pap, aki felidézte a sárkánygyíkok ősi történeteit? Ki volt az a híres régész, aki beszélt a fák és a kövek nyelvén, és szenvedélyesen üldözte a hazugságot? Rómer Flórisnak hívták őt, a szabadságharcost, a fegyencet, az írót, akinek nem más, mint Marcus Aurelius római császár adott tanácsokat. Hihetetlen történeteket mesélt, és közben vele is megesett néhány. Most rajtunk a sor, hogy megmentsük őt: tovább kell adnunk a történetét, hiszen a meséket az kelti életre, ha mesélik őket” – olvashatjuk a Lukács Zsolt illusztrálta kötet ajánlójában.

A helyszínen kedvezményes áron megvásárolható könyv bemutatója után a résztvevők a házigazdák kalauzolásával megtekinthetik a Rómer-házat.

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás szervezésében hamarosan két magyar séta is lesz. Szeptember 15-én 14.00-tól Hornyák István idegenvezető Brandl Antal nyomában címmel a jeles pozsonyi szobrászművészről tart tematikus sétát; gyülekező a kapucinusok Szent István-temploma előtt (Vármegyeház tér/Župné námestie). Szeptember 29-én Korpás Árpád idegenvezető tematikus sétáján az idős korában Pozsonyban élő, 110 esztendővel ezelőtt, 70 évesen elhunyt és a város evangélikus temetőjében nyugvó Thaly Kálmán (1839–1909) irodalomtörténészre, történészre emlékeznek. Utóbbi városnézés része a XXXIII. Pozsonyi Városi Kulturális Napok rendezvénysorozatának.

Pozsonyi Kifli PT