Meseszép mákvirág- és pipacsmezők díszítik a tájat! (FOTÓK)

2021. június 6. - 11:19 | Régió

Nincs is szebb annál, mint amikor virágba borul a természet! Fotós kollégánk, Cséfalvay Á. András csodálatos szépségre lelt a 64-es út mellett, Érsekújvár és Nagysurány között.

Meseszép mákvirág- és pipacsmezők díszítik a tájat! (FOTÓK)
Cséfalvay Á. András felvételei - Továbbiakért kattints!

Lilában és pirosban úszó mezőt csípett lencsevégre. Elsőre azt gondolnánk, e két szín nem is illik egymáshoz, a mákvirág és a pipacs viszont bebizonyítja, hogy ez nem igaz. Külön-külön is csodálatos a két virág, együtt azonban igazi mesevilágot alkotnak.

Nézzünk néhány érdekes információt e szépségekről:

Pipacs:

- a pipacs a mákfélék családjába tartozik, bármilyen szép is, tulajdonképpen gyomnövény

- a népnyelvben több neve is elterjedt, mint például a vadmák, büdös mák, pitypalatyvirág

- szirmait régen a bor színének élénkítésére használták, szárított szirmaiból teafőzetet készítettek, mely jótékony hatással van a torokfájásra és a köhögésre, de a pipacs magja is ehető, süteményekhez keverve diószerű ízt kölcsönöz.

Mák:

- a mák a legősibb kultúrnövények egyike, a sumérok több helyen is az öröm virágaként említik

- régen nemcsak a terméséért tartották, faluhelyen például sokáig használták a gubóból készült főzetet arra, hogy megnyugtassák vele a sírós, nyugtalan kisbabákat

- a mákgubóból közel kéttucatnyi alkaloida állítható elő, melyek között van kábító, fájdalomcsillapító, nyugtató, és köhögéscsillapító hatású is, a gubó kábító hatása miatt a mák nagyüzemi termesztését szigorú rendeletek szabályozzák.

(para,24.hu)

Címkék: mákvirág, pipacs, mező