Métában mérték össze erejüket a cserkészek

2017. szeptember 12. - 10:43 | Régió

Közel 240 szlovákiai magyar cserkész mérte össze ügyességét, gyorsaságát és sportszerűségét 2017. szeptember 8-10. között az Országos Métabajnokságon Ipolyságon. A csapatjátékra és egészséges versenyszellemre nevelő rendezvényt 19. alkalommal rendezte meg a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség.

Métában mérték össze erejüket a cserkészek
Fotók: SZMCS

Az egyik legnagyobb, kétévente megrendezett cserkészeseményre 15 versenycsapat érkezett az országból, Egyházfától Kassáig. A hagyományos magyar népi labdajáték szinte minden cserkész kedvence, a versenyre már hetekkel, hónapokkal előtte elkezdik a felkészülést. Kölök kategóriában (10-14 évesek) hét csapat, Suhanc kategóriában (15-19 évesek) nyolc csapat versenyzett a bajnoki címért. Reggel a játékosok csoportmérkőzésekkel kezdték a napot, majd ezeket követték az elődöntők, végül pedig – a nap fénypontjaként – a döntő következett mindkét kategóriában.

Fiatalabb kategóriában az első helyezést Kassa csapata nyerte, második helyen Kürt csapata végzett. A nagyobbak között a legjobbnak Érsekújvár csapata bizonyult, az ezüstérmes helyet Fél csapata szerezte meg. A két versenykategóriát már kinőtt felnőtteknek is volt lehetőségük egy jót játszani, a döntőket követően egy barátságos „Kopott csillagok” mérkőzésen mutathatták meg a náluk fiatalabbaknak, milyen is egy igazi métameccs.

„A cserkészet nem csak egy-egy terület kiemelt fejlesztésére törekszik a fiataloknál, egészként tekint az egyénre, és minden téren fejlődési lehetőséget kínál tagjainak. A sportolás, a testi fejlesztés mozgalmunk egyik alapelve, métabajnokságunk pedig egyértelműen a mozgás örömére, szeretetére neveli a cserkészeket” – mondta Gál Erik, az SZMCS elnöke.

„Fontosnak tartjuk, hogy a fiataloknak lehetőséget adjunk megtapasztalni a nagy közösségi élményt, és ugyanolyan fontos az is, hogy cserkészcsapataink fiatal vezetőinek kezébe adjuk egy-egy ilyen hétvége megszervezését. Hatalmas tapasztalat ez nekik a jövőre nézve, amit nemcsak a cserkészetben, hanem az élet egyéb területein is hasznosítani tudnak” – mondta Zachar Pál, az SZMCS vezetőképzésért felelős koordinátora, a helyi cserkészcsapat vezetője.

(szmcs-p)