Mexikóban hatszáz bevándorlót mentettek ki két teherautóból

2021. november 21. - 09:23 | Külföld

Mexikóban mintegy hatszáz, 12 közép-amerikai országból, valamint Afrikából és Ázsiából származó migránst mentettek ki két teherautóból - közölték szombaton a helyi hatóságok.

Mexikóban hatszáz bevándorlót mentettek ki két teherautóból
Fotó: AP/SITA

A tájékoztatás szerint az emberekre - 145 nőre és 455 férfira - a délkeleti Veracruz államban bukkantak. Főként a Mexikótól délre fekvő szegény országokból (401-en Guatemalából, Hondurasból, Nicaraguából) érkeztek, de voltak Bangladesből (37 fő), Ghánából (hat fő), Indiából és Kamerunból is.

A két konténeres teherautó belterében "összezsúfolva" utaztak - tette hozzá egy helyi tisztviselő. "Vannak gyerekek, kiskorúak, láttam terhes nőket, beteg embereket" - mondta a nyilatkozó.

A családok vagy egyedül utazó kiskorúak esetében a gyermekvédelmi hatóságokhoz fordulnak, amelynek döntenie kell migránsok "mexikói tartózkodásáról és tartózkodási feltételeiről".

Mexikó a szegény közép-amerikai országok és az Egyesült Államok közötti folyosón helyezkedik el. Jelenleg két, több száz fős, migránskaraván vonul végig az ország déli államain, a papírok nélküli migránsok legalizálását követelve.

A papírok nélkül érkezők áradata megnőtt azóta, hogy Joe Biden amerikai elnök január 20-án hivatalba lépett, és azt ígérte, hogy elődjénél, Donald Trumpnál emberségesebben bánik velük.

A mexikói hatóságok január és szeptember között több mint 190 000 migránst számoltak össze, háromszor annyit, mint 2020-ban. Mintegy 74 300 embert kitoloncoltak.

Az Egyesült Államok 2020 októbere és tavaly szeptember között 1,7 millió ember illegális belépését regisztrálta Mexikóból.

(MTI)

Címkék: bevándorlók, Mexikó