A mexikói elnök tagadja, hogy kommunista volt

2019. március 7. - 08:41 | Külföld

Andrés Manuel López Obrador, Mexikó első baloldali elnöke tagadta helyi idő szerint szerdán, hogy a múlt század hetvenes éveiben a kommunista párt tagja volt.

A mexikói elnök tagadja, hogy kommunista volt
Forrás: The Independent

A mexikói sajtóban a neve kezdőbetűi alapján csak AMLO-nak nevezett államfő kommunista párttagsága nemrégen feloldott titkosítású hírszerzési jelentésekből derült ki.

"A dokumentumokban szereplő dolgok közül sok minden kitaláció. Például, hogy a kommunista párt tagja voltam, és pénzzel támogattam a pártot" - közölte az elnök napi sajtótájékoztatóján. "Nem voltam tagja a kommunista pártnak, bár a szociális területen dolgozó aktivistákat támogattam" - tette hozzá López Obrador.

A kérdéses időszakban a mostani elnök az országot 70 éven át megszakítatlanul irányító Intézményes Forradalmi Párt (PRI) tagja volt, majd a centrista PRI több baloldali politikusával együtt a Demokratikus Forradalmi Pártba távozott, s 2014-ben megalapította Nemzeti Újjászületési Mozgalom (Morena) nevű baloldali pártját, melynek színeiben megnyerte a legutóbbi elnökválasztást.

López Obrador maga hagyta jóvá a hírszerzési dokumentumok nyilvánossá tételét, feltárandó, hogy az állami szervek milyen visszaéléseket követtek el a múlt században.

"Súlyos igazságtalanságok történtek. Olyan parasztokat vádoltak kommunizmussal, és nyomtak el, akik azt sem tudták, mi az" - fűzte hozzá a mexikói elnök.

A hidegháború éveiben komoly fenyegetést jelentett, ha valakit kommunistának bélyegeztek Latin-Amerikában, mert az Egyesült Államok a szovjet befolyás féken tartása érdekében több antikommunista, de diktatórikus rendszert is támogatott, amely semmibe vette állampolgárainak alapvető emberi jogait.

MTI