Mexikóvárosban április-augusztusban a hivatalos közlések duplája volt a koronavírusban elhunytak száma

2020. szeptember 17. - 11:16 | Külföld

Mexikóváros az idén április-augusztusban 20 ezer 535-tel több lakosát vesztette el a koronavírus-járvány miatt a mexikói főváros egyik tisztségviselőjének szerdai beszámolója szerint, a halottak száma majdnem a duplája a Covid-19 áldozatokról hivatalosan korábban közzétett, 11 ezer 318-nak.

Mexikóvárosban április-augusztusban a hivatalos közlések duplája volt a koronavírusban elhunytak száma
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

David Merino, a város Digitális Innovációs Ügynökségének vezetője Twitter-bejegyzésben azt írta, hogy április 1-jétől augusztus végéig 30 ezer 462 ember hunyt el Mexikóvárosban, és e halálesetek mintegy kétharmada írható a koronavírus-járvány számlájára.

A "többlet halálozások" számát úgy határozták meg - tette hozzá -, hogy a korábbi évek azonos időszakának halálozási adatait összevetették a 2020-as adatokkal. Közlése szerint az adott időszak haláleseteinek 92 százalékát a kórházakban jegyezték fel, és csak 7 százalékuk történt az elhunytak otthonában.

A közel kilencmilliós lakosú metropoliszban, csakúgy mint Mexikó többi részében, rendkívül alacsony a tesztelések aránya, és az illetékesek is elismerik, hogy a tesztekkel igazolt fertőzések és halálesetek száma valószínűleg messze elmarad a tényleges helyzettől.

"Ezek a számok egy tragédiáról tanúskodnak"

- írta Merino.

A férfi nem tért ki arra, hogy az illetékesek miként kezelik a többletként kimutatott halálozási adatokat, de a mexikói főváros tisztségviselői a halotti bizonyítványok felülvizsgálatába kezdtek, hogy pontosabb képet kapjanak arról, mennyien hunyhattak el a városban a koronavírus-betegség következtében.

Mexikó egészében szerdán 4444 új koronavírus-fertőzöttet és 300 újabb, a járvány okozta halálesetet regisztráltak. Ezzel 680 ezer 931-re emelkedett a járvány kezdete óta regisztrált esetek, és 71 978-ra a halálos áldozatok száma. A kormány ezúttal is hozzátette, hogy a tényleges számok minden bizonnyal magasabbak a hivatalos adatoknál.

(MTI)

Címkék: koronavírus, Mexikó