A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium meghirdette a sertésamnesztiát, kerülje el a többezer eurós bírságot

2020. október 19. - 08:59 | Belföld

Sajnos nemcsak egyedül a koronavírus okozta problémák nehezítik a hazai sertéstartók életét, hiszen megállíthatatlanul terjed az afrikai sertéspestis is, amely minden sertéstenyésztő rémálma.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium meghirdette a sertésamnesztiát, kerülje el a többezer eurós bírságot
Illusztráció: pixabay.com

2019. július 25-én a tőketerebesi (Trebišov) járásban egy háztáji gazdaságban találtak először fertőzött sertést az országban, amelyet azóta sajnos még több eset követett. Az egyes régiókban jelentősen túlnépesedett vaddisznó populációt pedig azóta is folyamatosan tizedeli. A betegség átlagosan évi 100 km-t terjed megállíthatatlanul.

Az afrikai sertéspestis egy emberre veszélytelen, de a sertésre és a vaddisznóra rendkívül veszélyes vírusos fertőző betegség. A megfertőződött állatok 90-95%-a néhány napon belül elpusztul. A betegségre sem vakcina, sem gyógyszer nem létezik, tehát egyedüli védekezési mód a megelőzés. Amennyiben egy farmon megjelenik a betegség, a hatóságok elrendelik a farmon található összes állat leölését és a tetemek megsemmisítését, és 10 km-es körzetben csak nagyon szigorú előírásokat követve engedélyezik bármilyen sertés tartását, szállítását és vágását.

Tehát a veszély óriási. Ennek megfelelően a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium nagyon fontos lépésre szánta el magát: október 23-ig meghirdette a sertésamnesztiát, amelynek lényege, hogy a jelzett időpontig mindenki ingyen és büntetlenül beregisztrálhatja magát mint sertéstenyésztőt a Regionális Állatorvosi Hivatalnál.

A mindössze egyetlen sertést tartó tenyésztőnek is online kell regisztrálnia magát. A szükséges információk a Plemenárske služby oldalán elérhetőek - a www.pssr.sk weboldalon - vagy a 0907 799 004 telefonszámon, Bognár Istvánnál.

Ez a kötelezettség már eddig is érvényben volt, függetlenül attól, hogy egy vagy több ezer sertés található a farmon. Aki ezt elmulasztja, az a minisztérium közleménye alapján akár 3500 € bírsággal is sújtható, és amennyiben nem teljesíti a járványügyi előírásokat, akkor az állatai leölésére kötelezhető.

Október 26-tól a Mezőgazdasági Misztérium széleskörű ellenőrzéseket helyezett kilátásba, amelyek fő célja a nem regisztrált sertéstartók felkutatása.

A mezőgazdasági miniszter álláspontja szerint aki nem tesz eleget a bejelentési kötelezettségének, az Szlovákia sertéshúsellátásával hazardírozik, amely már így is a legalacsonyabb Közép-Európában, mindössze 38 százalékos.

További információk fellelhetőek az alábbi linkeken:

https://www.mpsr.sk/prasacia-amnestia/52---15946/

https://www.pssr.sk/wp-content/uploads/cehz/subory/os/Registracia_chovu_1_ks_OS-Priloha_c1.pdf

(PR-cikk)