Meztelen fotókat követelnek egymástól a diákok - Ijesztő méreteket öltött a szexting!

Elképesztő méreteket ölt a fiatalok körében a szexting - derült ki a Nyitrai Konstantin Egyetem Pedagóguskarának friss felméréséből.

Meztelen fotókat követelnek egymástól a diákok - Ijesztő méreteket öltött a szexting!
Fotó: Thinkstock - illusztráció

Az egész ország területére kiterjedő felmérés során 1619 alap- és középiskolás fiatalt kérdeztek meg arról, hogy milyen tapasztalataik vannak a szextinggel. A diákok életkora 11 és 18 év között mozgott, a felmérésben résztvevők átlagéletkora 14 és fél év volt.


A "szexting" szexuális jellegű, erotikus fotót vagy videófelvételt tartalmazó üzenet küldését jelenti.


A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 19 százaléka már kapott üzenetben erotikus tartalmat, 10,5 százalékuk pedig küldött is ilyet. Azok a diákok, akik elzárkóztak a szextingtől - illetve még nem volt ezzel tapasztalatuk - a megkérdezettek 69 százalékát tették ki. A válaszadók fennmaradó 1,5 százaléka nem csak kapott már, hanem követelt is másoktól szexuális tartalmú felvételt.

Követelik a meztelenséget

A nyitrai egyetem azt a következtetést vonta le a közvélemény-kutatásból, hogy a fiúk és a lányok egyenlő arányban készítenek magukról, illetve küldenek partnerüknek/barátjuknak intim jellegű fotót vagy videót, és szintén egyenlő arányban tesznek közzé ilyen felvételeket a közösségi oldalakon.

Talán az egész kutatás legelgondolkodtatóbb részlete, hogy az erotikus felvételeket gyakran nem teljesen önszántukból, hanem társaik követeléseinek eleget téve készítik és küldik a gyerekek.

A megkérezett fiúk 27,8 százalékától, és a lányok 31 százalékától havonta legalább egyszer követelnek ismerőseik meztelen vagy félmeztelen fotót. 

Ami pedig a fiatal - alapiskolás és középiskolás - párokat illeti: a fiúk 27,8, illetve a lányok 25,7 százaléka kap havonta legalább egyszer meztelen vagy félmeztelen felvételt a hozzá közel álló személytől.

(TASR)