Mi az, ami összeköti a Gorilla-ügyet a Kuciak-gyilkossággal? A Kočnernál tartott házkutatás 

2018. december 4. - 18:54 | Belföld

A házkutatásokat, amelyeket Marian Kočner ingatlanjaiban tartottak, és amelyek során a Gorilla-irattal azonos hangfelvételeket találtak, Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásával kapcsolatban rendelték el. A hangfelvételeket a vállalkozó egyik házában találták. Mindezt Jana Tökölyová, a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) szóvivője is megerősítette.

Mi az, ami összeköti a Gorilla-ügyet a Kuciak-gyilkossággal? A Kočnernál tartott házkutatás 
Fotó: tasr

„A házkutatás a jelenleg is folyamatban lévő, előre megfontolt gyilkosság ügyében indított előkészítő eljárás keretén belül történt. Az előkészítő eljárásra vonatkozó további kérdésekre – tekintve, hogy az eljárás folyamatban van, és az ügyészt titoktartás kötelezi – jelenleg még nem adhatunk választ" – mondta.

Arról, hogy mik lesznek a következő lépések a Kuciak-gyilkosság és a Gorilla-iratok ügyében, a szóvivő nem kívánt nyilatkozni. „Tekintve, hogy folyamatban lévő nyomozásról van szó, a nyomozás hátráltatását elkerülendő ebben a szakaszban nem adunk ki információt" – magyarázta.

A belügyminisztérium a médiában megjelent hírekkel kapcsolatban elmondta, hogy nem rendelkezik semmilyen információval az ügyről. „A belügyminisztérium nem vesz részt a büntetőeljárásban, ezért nincsenek információi a házkutatások eredményét illetően" – mondta a TASR-nek Jaroslav Taldík, a belügyminisztérium sajtóosztályának igazgatója.

A Denník N nevű napilap szerint a rendőrök egy USB-kulcsot találtak a ház egyik széfjében, amelynek a tartalma megegyezik a Gorilla-iratokkal. Marek Gajdoš, a Gorilla-iratokat vizsgáló nyomozócsoport volt vezetője elmondta, hogy a hangfelvételeket valószínűleg nem lehet majd bizonyítékként felhasználni, viszont abban az esetben, ha mégis így lenne, az nagy előrelépést jelentene a nyomozásban, mert akár vádemelést is indítványozhatnának a bizonyítékok alapján.

tasr