Mi az, amit a Jaguar Land Rover beruházása hozhat?

2015. december 14. - 10:58 | Belföld

Nemcsak közvetlenül, de közvetett módon is temérdek új munkahely, illetve százalékokban mérhető GDP-növekedés.

Mi az, amit a Jaguar Land Rover beruházása hozhat?
Fotó: TASR

A Fico-kormány pénteken írta alá a beruházási szerződést a brit autógyártó képviselőivel, a pénzügyminisztérium alá tartozó Pénzpolitikai Intézet elemzői azonban már vasárnap közzétették előzetes számításaikat a beruházás hatásaival kapcsolatban.

A konkrét számok arról szólnak, hogy a Jaguar az első fázisban 1,4 milliárd eurót tervez beruházni, az új. Nyitra melletti gyártóüzemében pedig 2800 munkahely létesülhet. Az első autó leghamarabb 2018-ban gurulhat ki a gyárból.

Az elemzők szerint ez a beruházás 2020-ig 2,5%-kal növelheti a szlovák bruttó hazai terméket (GDP), ugyanakkor az egész gazdaságra gyakorolt hatását figyelembe véve 4%-osra becsülik a növekményt.

A kormány elemzőinek előrejelzése szerint 2019-ben érheti el a csúcsát a beruházás gazdaságra gyakorolt hatása, és ugyanez a munkapiacon is megjelenik. Az autógyártónál, annak beszállítóinál, alvállalkozóinál és a szolgáltatások bővülésével összesen 14,5 ezer új munkahely létesülhet. Úgy vélik, ennek fele 2018-ig létrejön, a leginkább érezhetően 2017-ben.

A Jaguar várhatóan 150 ezer autót gyárt majd évente, az előrejelzés szerint ezt a kapacitást 2020-ra érhetik el.

Hogy milyen modelleket gyártanak majd itt, az egyelőre nem világos, a brit média azonban augusztusban, a beruházásról szóló memorandum jóváhagyásakor kezdett spekulálni arról, hogy vélhetően az egyik ilyen típus a Land Rover Defender lehet.

A kormányintézet elemzése szerint két városi terepjáró (SUV) gyártását hozhatják a nyitrai üzembe. Az egyik gyártását 2018 szeptemberében kezdenék meg, míg a másik 2019 júniusában indulna.

A Jaguar a Volkswagen, a Peugeot-Citroen és a KIA után a negyedik autógyártó Szlovákiában. Szakértők várakozásai szerint 2019-ben a legyártott autók száma elérheti az 1-1,2 milliós szintet.

A legyártott autók számát tekintve várhatóan a Jaguar Land Rover lesz a legkisebb, a forgalmukat illetően viszont a teljes kapacitás elérésével megközelíthetik a szlovákiai Volkswagenét. Ennek oka, hogy a Jaguar Land Rover kizárólag magasabb kategóriába tartozó, drágább luxuskocsikat gyárt. A háromezer körüli alkalmazottjával a Jaguar a legkisebb szlovákiai autógyártót, a Peugeot-Citroent közelíti meg.

Az intézet úgy véli, minden egyes közvetlen munkahely 3 másikat teremt a beszállítói területen.

Szlovákia több más országgal küzdött a beruházásért. Viktor Stromček gazdasági államtitkára szerint a másik lehetséges befutó Mexikó volt.

Robert Fico kormánya az augusztusi memorandum óta számos lépést tett, hogy véglegessé tegye a beruházást. Ezek közé tartozik, hogy egyszerűsítették az építkezési engedély kiadását, továbbá az állami dotációkról szóló törvényt is módosították. Emellett döntöttek arról, hogy egy bekötőutat építenek az ipari parktól az R1-esig. Ennek költsége 10 millió eurót tehet ki.

SME/para