Mi értelme a hatósági karanténnak, ha otthon is izolálni tudod magad?

2020. április 28. - 15:33 | Belföld

Mária Patakyová, az állampolgári jogok biztosa arra kéri az országos tiszti főorvost, vizsgálja felül a kötelező hatósági karantén rendszerét.

Mi értelme a hatósági karanténnak, ha otthon is izolálni tudod magad?
Fotó: Paraméter-illusztráció

Az ombudsman azt javasolja, csak olyan, külföldről hazaérők számára legyen kötelező a hatósági karantén, akik nem tudnak otthoni karanténba vonulni – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Michaela Pavelková, az ombudsman hivatalának munkatársa.

„Az elmúlt hetekben több állampolgár fordult hozzám, és leírták negatív tapasztalataikat a hatósági karanténba helyezéssel kapcsolatban. Sokan éppen azért nem térnek haza, mert félnek, hogy a hatósági karanténban, vagy az odaszállítás során fertőződnek meg”

- mondta Patakyová.

Olyan problémákra célzott, hogy az emberek a határon várakoznak, ahol nincs ivóvíz és nem mehetnek vécére. Az ombudsman emlékeztet arra is, hogy a hazatérőket a lakhelyüktől függetlenül helyezik el az ország különböző pontjain kialakított karanténközpontokban, gyakran hosszú, órákig tartó várakozás után.

Patakyová rámutatott, hogy ilyen körülmények között nagy a megfertőződés veszélye.

„Nyilvánvaló, hogy a hatósági karanténba helyezés jelenlegi rendszere nem biztonságos"

- közölte, rámutatva egyes érintettek tapasztalataira.

A hatósági karanténba helyezett személyektől származó információk alapján az ombudsman arra kéri az országos tiszti főorvost, vizsgálja felül az általánosan kötelező hatósági karantén rendszerét. Ehelyett egyéni elbírálást javasol, és azt, hogy csak azok számára tegyék kötelezővé a hatósági karantént, akikről feltételezhető, hogy koronavírussal fertőzöttek, és azt is csak akkor, ha az illetőnek nincs lehetősége rá, hogy otthoni karanténba vonuljon.

Patakyová azt javasolja, készítsék el a magas és alacsony kockázatú országok listáját, valamint dolgozzák ki a kockázatot jelentő személyek korai azonosításának rendszerét, hogy egy gyorsteszttel kiszűrhessék azokat, akiknek kötelezően hatósági karanténba kell vonulniuk.

Patakyová azt javasolja, az otthoni karantén betartását a már működő külföldi modellek alapján ellenőrizzék, például mobilalkalmazással, SMS-sel, vagy rendőrök segítségével.

Az ombudsman azt mondta, bízik benne, hogy az országos tiszti főorvos egyetért az ajánlásaival és mielőbb megteszi a szükséges intézkedéseket a lakosság egészsége és fokozott védelme céljából.

(TASR)