Mi a fene, a szlovák MiG-29-ek már Ukrajnában parkolnak? Mutatjuk, hogy keletkezett zavar a téridő kontinuumban!

2022. augusztus 15. - 09:58 | Belföld

Egy ukrán újságíró osztott meg egy félreérthető információt a MiG-ekről, amit viszont tovább osztott a köztársasági elnök egyik tanácsadója is. A hír azonban kacsa, a gépek még itt lesznek a sliači repülőnapokon is, az lesz az utolsó jelenésük. Ez a hír mintapéldája a mediális túlbuzgóságnak vagy feltűnési viszketegségnek.

Mi a fene, a szlovák MiG-29-ek már Ukrajnában parkolnak? Mutatjuk, hogy keletkezett zavar a téridő kontinuumban!
A kép, ami sokakat összezavart

Illia Ponomarenko, a Kyiv Independent ukrán újságírója a Twitter-oldalán osztott meg egy képet egy szlovák jelzésű MiG-29-es vadászgépről a következő szöveggel.

"12 Mikoyan MIG-29-es vadászgép Szlovákiából. Hát nem gyönyörűek?"

Azt nem tudni, hogy ő maga ezzel azt kívánta-e közölni, hogy a gépek már Ukrajnában vannak, mindenesetre szlovák felségjelzéssel ez egyrészt fura lenne, másrészt ha akarta, ha nem, többekkel ezt sikerült elhitetnie.

Az egész nem itt kezdődött, de innen már az következett, hogy a SITA hírügynökség nem sokkal később tényként közölte a hírt, amit több portál le is hozott, többek között a TVnoviny.sk. Ponomarenko státuszát pedig megosztotta Jakub Goda dezinformációs szakember, az államfő tanácsadói csapatának egyik tagjai is.

A hírt azonban cáfolta Jaroslav Naď védelmi miniszter.

"A gépek továbbra is Sliačon vannak, augusztus végéig még a szlovák légteret védik, 27-én pedig láthatóak lesznek a SIAF bemutatón is, melyen hivatalosan búcsút veszünk tőlük. Tárgyalunk a partnereinkkel, hogyan tovább velük. Egyelőre semmilyen döntés nem született. Amint ez megváltozik, tájékoztatni fogunk róla" - szögezte le a miniszter a közösségi oldalán.

Ezt követően Goda is magyarázkodni kezdett, hogy a hírek milyen láncolatának ült fel - vélhetően nem egyedül. Tulajdonképpen felfejtette az egész történetszálat. Eszerint, ahogy arról korábban mi is írtunk, Jaroslav Naď beszélt róla, hogy hamarosan leszerelik, majd áruba bocsátják a szlovák MiG-eket, amelyek a legnagyobb valószínűség szerint Ukrajnában kötnek majd ki.

Ezt a Visegrád24 nevű Twitter-oldal már anélkül osztotta meg, hogy "a legnagyobb valószínűség szerint", ergo, tényként kezelte, és Goda szerint könnyen előfordulhat, hogy aztán ukrán portálok, köztük Ponomarenko is ezt értelmezték szintén tényként. Tehát, hogy a gépek Ukrajnában köthetnek ki.

A Ponomarenko által közölteket aztán már a szlovák média kezdte túlértelmezni, és azt közölték, hogy a MiG-ek már ott is vannak, a TvNoviny eredeti híre is erről szólt, később korrigáltak. Erre reagált végül Jaroslav Naď.

Végül a SIAF 2022 Nemzetközi repülőnapok igazgatója, Hubert Štoksa megerősítette a Markízának, hogy a MiG-ek szereplése az egyik fő attrakciója a műsoruknak, és elárulta azt is, hogy a Ponomarenko által közölt fotó a sliači reptéren készült, a háttérben Badín község látható.

(Markíza/parameter)