Mi a fontosabb, a villany ára vagy a gyermekeink jövője?

2022. május 13. - 10:24 | Belföld

Kevesen tudatosítják, milyen jó sorban is élünk. Kiszabadultunk az orosz uralom alól, a fejlett nyugati demokrácia részévé váltunk, ahol a szólásszabadságot természetesnek vesszük, szabadon tanulhatunk, utazhatunk, szinte semmi sem akadályoz minket az önmegvalósításban. Ma azonban globális fenyegetésekkel nézünk szembe Oroszország Ukrajna elleni agressziója miatt. A háborús bűnös diktátor, Vlagyimir Putyin megtámadta a szomszédos országot, és közvetve bevont minket a háborúba.

Mi a fontosabb, a villany ára vagy a gyermekeink jövője?

Ennek a háborúnak a következménye az a több mint 400 ezer háborús menekült, akik az országunkban kerestek menedéket. A konfliktus egy másik valós fenyegetése az éhínség megjelenése olyan helyeken, mint Szíria, Jemen, Libanon és Afrika számos országa, amelyeket békeidőben Ukrajna élelmiszerrel látott el. Ha a háború elhúzódik, az agresszió újabb következményeként több millió menekült beözönlésére számíthatunk.

Ezért ezt a globális problémát nem lehet csak a jólétünk prizmáján keresztül szemlélni, sem abból a szempontból, hogy mennyibe fog kerülni a villamos energia, vagy hogy honnan szerezzük be a kőolajat és a földgázt. Az orosz energiahordozóktól való függésünk fegyver a diktátor kezében, aki sakkban tart minket a kényelmességünk miatt. Ezért úgy kell szemlélnünk a dolgokat, hogy választ tudjunk adni a kérdésre: mit szeretnénk, milyen országban éljenek a gyermekeink? Milyen jövőt szánunk nekik?

A helyes döntés az, hogy a gyermekeink ne függjenek a háborús bűnösök vagy a diktátorok szeszélyeitől.

Ezért kell cselekednünk, tekintettel az ő jövőjükre.

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke

(PR-cikk)