Mi a közös Banyák Istvánban, Ráchela Józsefben és Világi Oszkárban?

Idén mindhárman Pro Urbe-díjban részesültek Dunaszerdahelyen.

Mi a közös Banyák Istvánban, Ráchela Józsefben és Világi Oszkárban?
Világi Oszkár (Fotók: Cséfalvay Á. András)

Szombaton este, a Szent György-napok keretén belül adták át a város díjait Dunaszerdahelyen, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban. Évről évre három személyiség kaphatja meg a város Pro Urbe-díját, akik jelentős érdemeket szereztek a sport, a kultúra, az oktatás és nevelés vagy a társadalmi élet területén. 

Hájos Zoltán polgármester az ünnepélyes díjátadón elmondott beszédében emlékeztetett arra, hogy Szent György „példaképe a lovagiasságnak, a bátorságnak, álhatatosságnak, bajtársiasságnak”.

„A mai ünnepségünkön is olyan személyeknek adhatjuk át a díjakat, akik méltán léphetnek nyomdokaiba, munkájukkal hozzájárultak közösségünk sikeréhez, lelki gazdagodásához, akik tetteikkel példát mutattak mindnyájunknak” – húzta alá.

A kultúra területén végzett kimagasló munkásságáért Pro Urbe-Díjban részesült Banyák István cigányprímás. Az elismert művész, aki 14 éves korában alakította meg első zenekarát, pár hónap gyakorlat után azonban fel is vették őket a Felső-Csallóközi Magyar Népi Együttesbe, amellyel 1957-ben első helyezést szereztek a csehszlovákiai együttesek országos versenyén. 1969-ben tíztagú cigányzenekaruk meghívást kapott egy évre egy finnországi show-ban való szereplésre, azt követően pedig felléptek Svédországban, Németországban, Hollandiában, Svájcban és Ausztriában is. A kulturális minisztérium nívódíjjal tüntette ki, nyugdíjasként pedig megalapította Roma Muzsikusok Polgári Társulását, melyen keresztül fiatal tehetségeket segítenek. 2008-ban alapították meg a Bihari János Együttest, amelyet a mai napig Banyák István vezet.

Banyák István köszönőbeszédében megemlítette hét éve elhunyt feleségét is. „Ő is ahhoz segített engem, hogy eddig eljussak, hogy ilyen elismerésben lehessen részem” – fogalmazott.

A Pro Urbe-díjat a sport területén folytatott tevékenységéért és elért eredményeiért Ráchela József mesteredző kapta, aki a Dunaszerdahelyi Sakk Klub vezetőedzője. A klubbal három alkalommal lettek bajnokok a szlovák Extraligában, emellett háromszor a második helyezést szerezték meg. 35 éve tanítja a fiatal dunaszerdahelyi és környékbeli sakkozókat, Szlovákia jelenlegi 27 nemzetközi mesteréből 5 nála indult el ezen az úton.

„Nagyon sokat jelent számomra ez az elismerés, sokat ad a további motivációmnak, energiát, hogy tovább csinálhassuk ezt a munkát, hobbit, sportot” – köszönte meg a díjat Ráchela József.

A harmadik Pro Urbe-díjat a társadalmi élet területén folytatott munkájáért és elért eredményeiért Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója, a DAC többségi tulajdonosa kapta. Világi méltatásában emlékeztettek arra, hogy a Comenius Egyetemen szerezte jogi diplomáját és jogászdoktori címét, 1990 és 1992 között pedig a csehszlovák szövetségi parlament képviselőjeként dolgozott, később számos szlovák vállalat ügyvezető testületébe tevékenykedett. A Közép-Európai Alapítvány egyik alapítója, igazgatótanácsának jelenleg is tagja. 2006 márciusától a Slovnaft vezérigazgatója, 2010 áprilisától pedig a Mol csoport executive board tagja, emellett a 2012-ben megalapított Szlovák-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, illetve a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara igazgatóságának elnöke. 2014-bn vált a DAC futballklub többségi tulajdonosává, azóta fejleszti a klubot, és nagy hangsúlyt fekte  azt utánpótlás-nevelésre is. Az elmúlt években ennek köszönhetően épült ki és fejlődik a DAC Akadémia, továbbá közeleg befejezéséhez a MOL Aréna.

Világi a díj kapcsán megjegyezte, hogy mindent, amit életében elért, az őt övező közösség sikerének tartja.

„Amikor itt állok, arra úgy tekintek, hogy mindenki, aki segítette a munkámat, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a DAC működjön, és a mindennapjaim úgy teljenek, hogy alkotni tudjak, azok elismerése is. Családomnak is szeretném megköszönni, mert az ember azokat sújtja leginkább, akik a legközelebb állnak hozzá, de az élet azt a sorsot szánta nekem, hogy dolgozzam, és próbáljak mindent megtenni azért, hogy körülöttem a világ jobb legyen. Szent György nekem és példaértélű szent, és azt tanultam tőle, hogy a jót erősíteni kell, a rosszat pedig elkerülni” – húzta alá Világi Oszkár.

Évről évre egy 26 évnél fiatalabb tehetséget elismernek a Pro Urbe Juvenis-díjjal is, amelyet idén Csiba Dávid karate sportoló kapott. A középiskolás fiatal kétéves korában ismerkedett meg a karatéval, 5 évesen pedig már sárgaöves volt. Középiskolás kora óta részt vesz hazai és nemzetközi versenyeken, számos arany- és egyéb érmet szerzett, három alkalommal pedig Európa-bajnokságra is eljutott. 2016-tól tagja a szlovák U21-es karateválogatottnak. Idén Zsolnán már kiharcolta a 2018-as Shito Ryu Karate Eb-n való részévételt. Csiba Dávid a díjat azoknak köszönte meg, akik biztatták, hogy legyőzze a határait.

Az ünnepélyes ceremónián adták át a díszpolgári címet, a Polgármesteri díjakat és emléklapokat, valamint kihirdették az Év pedagógusa szakmai, illetve közönségdíj kitüntetettjeit is.

(SzT)