Mi lenne, ha Csehország hátat fordítana az EU-nak?

Csehország távozása az Európai Unióból veszélybe sodorná az ország jövőjét - jelentette ki Andrej Babiš cseh miniszterelnök hétfőn Prágában a cseh nagykövetek hagyományos éves találkozójának nyitónapján. Leszögezte, hogy gazdasági szempontból az EU rendkívül fontos Csehország számára.

Mi lenne, ha Csehország hátat fordítana az EU-nak?
Fotó: tasr

Beszéde politikai részében a kormányfő szükségesnek tartotta, hogy az Európai Unió összehangoltan járjon el a migráció problémájának megoldásában, de kizárta a migránsok újraelosztását a tagállamok között. A migrációs probléma megoldásában Babiš szerint összeurópai megoldásra kell törekedni. Úgy véli, az EU-nak az észak-afrikai országokkal is hasonló megállapodást kellene kötnie, mint korábban Törökországgal.

"Szilárdan a Nyugat részét képezzük, tagja vagyunk az EU-nak, és szövetségesek vagyunk a NATO keretein belül, ezt senki sem vonhatja kétségbe" - mutatott rá Babiš. "Amennyiben bárki a Czechxitről (Csehország kilépése az EU-ból) beszél, a jövőnket veszélyezteti" - hangsúlyozta a miniszterelnök. Emlékeztetett: jelenleg a cseh kivitel 83 százaléka irányul az EU-ba, Csehország az uniós tagságból eddig 700 milliárd koronás (mintegy 28 milliárd eurós) nettó bevételhez jutott, a cseh bruttó hazai termék (GDP) pedig ez alatt az idő alatt 37 százalékkal emelkedett.  

Andrej Babiš szerint a cseh kormány kritikusan viszonyul az EU-hoz, amikor a cseh nemzeti érdekek érvényesítéséről van szó, de ez nem jelent Európa-ellenes álláspontot. 
"Az Európai Uniónak vissza kellene térnie lényegéhez, eredeti küldetéséhez. Ez egy belső piacon alapuló biztonságos és jóléti kontinenst jelent" - vélekedett a cseh politikus. Babiš arra számít, hogy a jövő évi európai parlamenti választások alapján felálló új Európai Bizottság a belső piac kiépítésének befejezésére fog összpontosítani. 

MTI