Mi lenne, ha Hájos Zoltán nagyanyja helikopter lenne?

Most már, hogy a dunaszerdahelyi polgi, Hájos Zoltán - civil hivatását tekintve ügyvéd - lemondott az általa kiszemelt és suttyomban megrendelt 130 ezres, hatlövetű luxusverdáról, tuljadonképpen fölösleges lenne az afférra szót vesztegetni. Mindazonáltal Hájos jellemzése mindenképpen megérdemel néhány keresetlen mondatot.

Mi lenne, ha Hájos Zoltán nagyanyja helikopter lenne?
Illusztráció

Történt ugyanis, hogy az édes úr úgy döntött, a Csallóköz-Žitný ostrov elnevezésű hetilapnak – a Magyar Közösség Pártja propagandanyomtatványáról van szó – exkluzív interjúban homályosítja föl a málé plebszet arról, hogy hol van észak.

Mármint, hogy te is megértsed, kedves kukkó, mi fán teremnek a státuszsimbólumok, a reprezentatív izék, a biztonság, a kényelem meg az irigység...

Hát akkor lássuk, merre, hány óra van:

Hájos azt a szöveget tolja a szóban forgó interjúban szinte végig, hogy egy polgármester kocsija tulajdonképpen nem más, mint státuszszimbólum. Dunaszerdahely városában úgy kell rá tekinteni, mint a termálfürdőre vagy a DAC-arénára…

Érted, ugye, miről hadovál a csávó. Az ő szolgálati autója olyan vagyontárgy, tulajdon, amellyel az ő, illetve Dunaszerdahely kiemelkedő anyagi, illetve a társadalomban, vagy szűkebb társaságban betöltött előkelőbb helyzetét igyekszik nyilvánvalóvá tenni.

Látszólag, persze. Ilyen alapon azonban sokkal olcsóbb lenne a dunaszerdahelyi adófizetőknek, ha a polgármesterük kivasaltatná a heréjét, mint egynémely bohóc celeb. Az is státuszszimbólum, nem? Bár a nyikhaj celebek általában nem közpénzen rázzák a rongyot kérészéletű hírnevük érdekében.

Ezért van az, hogy nem kényszerülnek magyarázkodásra, ha netán megkérdezik tőlük, mibe kerül a feltűnési viszketegségük.

Maradjunk is hát annyiban, hogy Hájos Zoltán doktor annyit tud a státuszszimbólum jelentéséről, mint Fekete Pákó az empiriokriticizmusról…

Ilyen szellemi szint aztán persze kizárja azt is, hogy különbséget tudjon tenni a dunaszerdahelyi termálfürdő, a DAC-aréna és egy szolgálati gépkocsi között.

Csak azért, hogy ne maradjon haláláig hülye, ingyen ideírom: mind a termálfürdő, mind pedig a DAC-aréna olyan gazdasági-kulturális vállalkozások, amelyek az embereket szolgálják. Egy szolgálati gépkocsi pedig arról szól, hogy el lehet jutni vele A-ból B-be. (Persze, hogy valaki ezt megértse, legalább az alapiskolában bemagolt ábécére emlékeznie kellene.) Amely cselekményhez, mármint, hogy A-ból B-be hurcolja valaki a seggét, ahhoz nem kell okvetlenül holmi pápamobil.

Vagyis, ha akkora tapló valaki közszolgaként, hogy azt gondolja, össszeszarja magát bárki az extrákkal fölpumpált autójától, akkor téved. Egy polgármester és bárki más hivatásbeli és emberi minőségéről ugyanis sokkal inkább viselt dolgai, munkájának eredményei, értékrendje, nem utolsósorban erkölcsi mércéje tanúskodik. No meg az, hogy mit és hogyan beszél…

Ha már ide jutottunk, lássuk, hogyan és mit beszél, illetve, hogyan magyarázza meg Hájos interjúalanyként, mitől jobb az olcsónál a drágább. Szövege annyira róla és önmagáért beszél, hogy szó szerint szükséges idézni:

...„Adva van egy Audi 6-os, amit maga a polgármester vezet, ezért annak többletkiadása nincs. Viszont, ha megnézzük a sajtó által felvetett SuperB példáját, amit más városok használnak, akkor igaz, hogy annak ára felaannyi, mint az Audié, de ahhoz elfelejtették hozzászámolni a sofőr költségét. Egy sofőr 600 eurós bruttóbére évente 11 ezer eurót tesz ki. Öt év alatt ez a többletköltség 55 ezer euró, és máris 100 ezer eurónál tartunk az autó összeköltéségét illetően. Össze lehet hasonlítani: egy drágább és kényelmesebb autó saját vezetéssel, vagy az említett autó sofőrrel. Látható, hogy csúsztatásról van szó....

Bizony, hogy csúsztatásról van szó, Zolika. Akkoráról, hogy minimum a Holdig ér.

Hát nem az ilyesmire mondja az ember Nagy Feróval, hogy eszem, faszom  megáll...?!

Ha már ennyire formában voltál, baszki, miért nem azt mondtad, ha a nagyanyád helikopter lenne, akkor ingyen röpködhetnél a delegációiddal együtt az ország egyik végéből a másikba ügyintézni, tárgyalni, sőt csajozni is. De ha kedved szottyan, akár budira is helikopter röptethetne. Így aztán tutira a lábad elé vetné magát a fél világ. És eurómilliókat szórna konfetti helyett a narcista fejedre, meg a dunaszerdahelyiekére - feltéve, ha kivételes kegyet gyakorolva megengednéd neki - még a makrancos libsiket tojó Soros Gyuri bácsi is...

Hát ez van! Elvileg itt kéne abbahagyni ezt az egész gónóskodást. Lazulásként viszont a végéről azért kár lenne kihagyni, hogy mit kérdezett Hájostól, mintegy a sztori tanulságát kiprovokálandó, a korszakos interjút készítő el/lekötelezett sajtómunkás.

Ezt kérdezte:

"Ön szerint miért kaphatott ekkora médiahírverést a szolgálati autó ügye?"

Jó mi? Ugye, hogy erről a kérdésről a pingvines vicc jön be. Tudod, az, amikor a pingvingyerek bemegy a zöldségeshez és azt tudakolja tőle, nem járt-e nála előbb a testvére. A zöldséges erre megkérdezi a pingvint, hogy nézett ki a testvére. A pingvin erre visszakérdez: Szerinted?