Mi lesz Fico sorsa? Az alkotmányjogi bizottság képtelen róla dönteni, Kresák inkább lemondott

2019. január 27. - 08:28 | Belföld

Az alkotmányjogi bizottság nem tudott dönteni arról, hogy elfogadják-e Robert Fico jelöltségét az alkotmánybírói posztra. Andrej Danko ezzel kapcsolatban kijelentette: amíg nem döntenek Fico sorsáról, addig a parlament nem választja ki a továbbjutó jelölteket.

Mi lesz Fico sorsa? Az alkotmányjogi bizottság képtelen róla dönteni, Kresák inkább lemondott
Fotó: TASR

Az alkotmányjogi bizottság nem fogadott el semmilyen álláspontot Ficót illetően, ugyanis hat koalíciós képviselő szerint az egykori kormányfő teljesíti a feltételeket a jelöltséghez, hat ellenzéki képviselő szerint azonban nem teljesíti. Az ellenzék azt kifogásolja, hogy Fico nem rendelkezik az előírt praxissal. Peter Kresák (Híd) nem vett részt a szavazásokon, ugyanis ő maga is a jelöltek közt szerepel.

A kialakult helyzetre reagált Andrej Danko házelnök, aki felszólította a bizottság elnökét, Róbert Madejt, hogy újfent bírálják el Fico jelöltségét és hozzanak az ügyben pozitív vagy negatív eredményt. „Minden jelöltnek joga van rá, hogy meghallgassák, a bizottság pedig köteles dönteni arról, hogy teljesíti-e vagy sem a feltételeket“ – áll Danko álláspontjában.

Emellett Danko felszólította Kresákot is, hogy a bizottság tagjaként teljesítse a kötelességeit. Danko szerint azzal, hogy Kresák nem vesz részt a szavazásban, patthelyzet alakul ki, így a bizottság határozatképtelen. „Amíg a bizottság nem hoz döntést, a parlament nem választja ki a továbbjutó jelölteket“ – jelentette ki Danko.

Nem kellett sokat várni Kresák reakciójára sem, aki ezt követően lemondott az alkotmányjogi bizottságban betöltött pozíciójáról.

Az alkotmányjogi bizottság 40 jelölt alkalmasságáról döntött, és Robert Ficót kivéve minden esetben egyhangúlag megállapították, hogy az adott jelölt teljesíti a feltételeket. A parlament ezt követően kiválaszt 18 jelöltet, közülük pedig Andrej Kiska kinevezi a kilenc alkotmánybírót.

TASR/para