Mi lesz a szlovák autóiparral, ha átállunk az elektromos járművekre?

2022. március 29. - 16:55 | Tech

A szlovák autóiparnak a következő években új kihívásokhoz kell alkalmazkodnia – derül ki a Globsec, a Szlovák Elektromobilitási Szövetség (SEVA) és a Cambridge Econometrics közös tanulmányából.

Mi lesz a szlovák autóiparral, ha átállunk az elektromos járművekre?
Fotó: TASR - illusztráció

A jelentésben az elektromobilitás piacának legfontosabb kihívásait elemzik a szlovák gazdaság jövőbeli fejlődésére gyakorolt ​​hatás szempontjából. A tanulmány a belső égésű motorokról az elektromos járművekre való átállásnak a GDP-re és a foglalkoztatási kilátásokra gyakorolt ​​hatásait vizsgáló kutatások szlovákiai eredményeit mutatja be.

Az elemzés szerint amennyiben nem sikerül alkalmazkodni az e-mobilitásra való átállás új körülményeihez, a legrosszabb esetben 4,5%-kal csökkenhet a teljes foglalkoztatottság a 2020-as évi adatokhoz képest, ami megközelítőleg 85 ezer munkahely megszűnését eredményezheti.

„Az elkövetkező évek egyik legnagyobb kihívása a szlovákiai autóipar számára az lesz, hogy a gazdasági bázisát úgy alakítsa át, hogy megfeleljen a jövő globális követelményeinek” – mondta Vazil Hudak, a Globsec alelnöke.

A tanulmány szerint Szlovákia jelenleg nem képes száz százalékban fedezni az elektromos autók iránti keresletet. Ezen külföldi befektetés változtathat, amely akkumulátor-óriásgyárat nyitna Szlovákiában. Ellenkező esetben Szlovákia a külföldről érkező akkumulátorimporttól függhet a jövőben.


(TASR)