Mi lesz velünk télen? – Sulík elmondta, mennyi gáz van az SPP tározóiban

2022. július 12. - 10:53 | Belföld

A Szlovák Gázművek (SPP) tározóiban már az egész fűtési szezonra elegendő földgáz van - tájékoztatott keddi sajtótájékoztatóján Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter és Richard Prokypčák, az SPP vezérigazgatója.

Mi lesz velünk télen? – Sulík elmondta, mennyi gáz van az SPP tározóiban
Fotó: TASR/AP - illusztráció

Ez tehát azt jelenti, hogy 2023. március végéig elegendő földgázmennyisége van az országnak. Ez szlovák cégek, elsősorban az állami SPP tulajdonában van, és fizikailag is az ország területén találhatóak, a Nafta vállalat tározóiban - tette hozzá Sulík.

Más szolgáltatók tartalékaival együtt biztosítva van minden fogyasztó ellátása, beleértve a cégeket is. „Az egész évre szükséges gázmennyiség 49%-a van a tartályokban” – jelentette ki Sulík.

A tározók további feltöltése már nem lenne gazdaságos, mivel akkor is elég tartalék van, ha Oroszországból nem érkeznének szállítmányok. Az SPP már csak akkor fog további készleteket vásárolni, ha kedvező áron jut hozzájuk.

Mint ismert, hétfőn leállt a gázszállítás az Északi Áramlat-1 vezetéken, megkezdődött ugyanis a Németországot orosz gázzal ellátó gázvezeték tervszerű leállítása a rendes évi karbantartási munkák elvégzéséhez. Az üzemeltető cég szerint a munkálatok július 21-ig tartanak.

Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter többek között aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország a karbantartás befejezése után sem fogja megnyitni a gázcsapot. A Gazprom orosz állami vállalat júniusban technikai problémákra hivatkozva jelentősen visszafogta a szállítás mennyiségét. A szövetségi hálózati ügynökség számítási modelljei szerint a tartós leállás télen gázhiányhoz vezethet Németországban.

Erre az eshetőségre reagálva Sulík elmondta, már hónapokkal ezelőtt elkezdték a felkészülést. Szlovákia már Norvégiából is szállít cseppfolyósított földgázt, március 18-án érkezett meg az első tartályhajó, jelenleg pedig havonta több mint egyet szállítanak.

„Február 24-e óta dolgozunk a válság megoldásán, és folyamatosan értékelünk minden kockázatot, beleértve a tervezett leállásokat, például az Északi Áramlat 1 karbantartását” – mondta Richard Prokypčák, az SPP vezérigazgatója.

Prokypčák elmondta, az SPP egy újabb, olaszországi útvonalon is képes lesz gázt importálni, ezt októbertől lehetne használni. „Egyéves fogyasztásnak megfelelő mennyiség biztosítható ezen az útvonalon. Ennek köszönhetően már három stratégiai útvonalon érkezhet földgáz Szlovákiába” – hangsúlyozta Prokypčák. A másik két útvonal a horvátországi, illetve az északi-tengeri szállítás. „Emellett ott van még a kelet felől érkező földgáz” – tette hozzá az SPP vezérigazgatója.

Sulík elmondta, a most előrelátható fogyasztási mennyiség alapján nem kell semmiféle korlátozásra készülni az ipari termelésben sem. „Az viszont megtörténhet, hogy a nagy vállalatok elkezdik tömegesen áthelyezni Szlovákiába a gyártást” – figyelmeztetett. Ebben az esetben nem biztos, hogy elegendőek lennének az ipar számára a jelenlegi tartalékok. Az itteni gyártási kapacitások növelését Sulík szerint az válthatja ki, hogy az EU más országaiban nem lesz elegendő gáztartalék.

(TASR/DenníkE/MTI)