Mi lőhette mégis ezt a Kresákot? Hülye ez alapból?

Barak László | 2016. március 10. - 15:51 | Vélemény

Majdnem biztos, hogy a listaállítás során a Híd pártban nem győződtek meg arról a főmuftik, hogy a választási listára meghívott emberek tudnak-e mindnyájan például, késsel-villával enni. Vagy mondjuk, arról, hogy találkoztak-e már életükben magyar emberrel. És képesek-e elviselni, ha magyar emberek magyarul beszélnek. Nemcsak a kocsmában, focimeccsen, otthon a konyhában, meg a fürdő- vagy hálószobában, hanem ott, ahol nekik jólesik… Mert, ha mindezt megteszik, eszébe sem jut a Híd egyik frissen parlamenti mandátumhoz jutott képviselőjének, hogy számon kérje magyar párttársán, Morvay Péteren, miért nem szlovák nyelven blogol a neten.

Mi lőhette mégis ezt a Kresákot? Hülye ez alapból?
Bugár Béla, Lucia Žitňaská, Peter Kresák - Fotó: TASR

Peter Kresák jogászdoktorról van szó konkrétan. A Morvay blogbejegyzése alatt kibontakozó vitában Kresák nyomult bőszen kvittelni azt a nyilván mélynemzeti szlovák trollt, aki a magyarfaló szlovák nacionalisták kedvenc szlogenje jegyében (Na Slovensku po slovensky! Szlovákiában szolvákul!) fikázza a Híd ifjúsági tagozatának magyar tisztviselőjét. Mert az magyar nyelven értekezik az aktuális politikai helyzetről…!

MIII VAAAN? Mi lőhette mégis ezt a Kresákot? Hülye ez alapból? Betépett vagy bebaszott afölötti örömében, hogy a Híd-lista 20. helyéről bekarikázták őt a választók a parlamentbe? Ezért vesztette volna el józan ítélőképességét? Avagy Fico (Smer-SD), esetleg Danko (Szlovák Nemzeti Párt), netán az újnáci Kotleba gatyamadzagján lógó kém ő? Aki eleve politikai terroristaként, fölforgatási szándékkal osont be a Hídba? Abba a pártba, amely, nem mellesleg a szó nemes értelmében polgári politikai csoportosulásként határozta meg magát?

A sok lehetőség közül valamelyik biztosan ül. Ha nem így van, a Morvayt fikázó trollhoz csatlakozva nyilván nem bírja leírni ezt:

"Martinnak igaza van, nem akarom túlragozni, de egy polgári pártban ezt nem így kéne."

Megvan, mi az ábra? Kresák szerint azt „nem kéne így egy polgári pártban”, hogy csak vagy először magyarul posztolgat a neten a politikus…!

Hát ide figyelj, hülye úr! Ha te, kisfiam, tudnád, mi a különbség a polgári értékrend meg a kirekesztő nacionalista hiszekegy között, nemhogy a polgári fenoménra nem hivatkozol a magyar nyelvhasználat miatt, hanem elküldöd oda a magyar kollégáddal kötekedő szlovák nacionalista, avagy egyszerűen csak tapló trollt, ahonnét annak idején kikönyökölt a való világba… Érted, okostóni?

És ti, hogy vagytok ezzel, fiúk, döntéshozókként ott a Hídban? Talán most rögtön a kezdet kezdetén gyorsan le kellene ülnötök* szlovák "vendégpolitikusaitokkal" a fehér asztalhoz. Hogy kiderüljön, tudnak-e késsel-villával étkezni, nem köpködnek, böfögnek, finganak-e ottan? És úgy általában, képesek-e viselkedni polgári társaságban. Mert úgy tűnik, eddig ezt elmulasztottátok.

Ui.: Ha Peter Kresák nem érti ezt a szöveget, kérem, fordítsa le neki valaki. De esetleg használhatja a Google-fordítót is. Elvégre nem a 19., hanem 21. századaban élünk.

*A feladat azért is halaszthatatlan, mert, ha nem tudnátok, még sehol semmi, már most ott van gumicsontként a sztori azoknak a magyar mélynemzeti prédikátoroknak a szájában, akik ugyanakkora taplók, mint nemzetébresztő szlovák ellenlábasaik.