Mi mindent nem találnak a szomszédban?! Most egy ötméteres őskrokodilt elemeznek

Fontos anatómiai információkat hordoz a gerecsei őskrokodil - közölte az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kar Őslényi Tanszékének egyetemi docense az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Mi mindent nem találnak a szomszédban?! Most egy ötméteres őskrokodilt elemeznek
wikipédia

Ősi Attila paleontológus elmondta, hogy a csaknem ötméteres krokodil csontvázának 30-40 százaléka előkerült, az 1996-ban megtalált maradványok között csigolyák, bordák, páncélelemek és fogak is vannak.     

A 180 millió éves csontokból következtetve átmeneti fajnak számít, a krokodilok családjának azt az ágát képviseli, amelyik először alkalmazkodott a tengeri életmódhoz is - hangoztatta.     

Hozzátette, az állat erős végtagjai arról árulkodnak, hogy a szárazföldön is tudott járni.     Egy csigolya révén ismerté vált a farokúszó, amelyből arra lehet következtetni, hogy jól úszott. Ezt támasztja alá az is, hogy maradványait tengeri üledékes kőzetekben találták meg - fűzte hozzá.     

A két-három centiméteres, hegyes, kúpos fogak alapján ragadozó volt, halakkal, kisebb krokodilokkal, gerincesekkel és gerinctelenekkel is táplálkozhatott - fogalmazott a paleontológus.

A gerecsei őskrokodil, amelyről a legfrissebb őslénytani kutatások során derült ki, hogy a Thalattosuchia alrendbe tartozó tengeri krokodil, 1996 augusztusában került elő a gerecsei Pisznice hegy egy fél évszázada elhagyott kőfejtőjében. 

MTI