"Mi a szar köze van hozzá?" Kočner exhaverja nemrég még a szegénységére panaszkodott, most vett egy pofás házat félmillióért

2022. június 22. - 16:19 | Belföld

A Hospodárske noviny értesülései szerint a Marian Kočnerral kapcsolatos ügyek egyik tanúja egy olyan ingatlant vett, amit nem terhel jelzálog. A titkosszolgálat korábbi vezető beosztású embere nem is vette jónéven a lap érdeklődést, hogy mégis, miből vásárolt egy majdnem félmillió eurós vityillót magának, főleg úgy, hogy korábban az egyik könyvében arra panaszkodott a lesittelt oligarcha embere, hogy megélhetsi problémákkal küzd.

"Mi a szar köze van hozzá?" Kočner exhaverja nemrég még a szegénységére panaszkodott, most vett egy pofás házat félmillióért
Peter Tóth (Fotó: SITA-archív)

Szlovákia egyik leghírhedtebb "üzletemberének", az állandóan zavarosban halászó, de már egy ideje börtönbe zárt Marian Kočnernak korábban 15 millió eurós vagyonát zárolták a hatóságok. Vele ellentétben a korábbi jobbkezének, Peter Tóthnak, - aki pályafutását újságíróként kezdte, majd magas titkosszolgálati pozíciót is betöltött, és aztán tanúként vallott a minden lében kanál bizniszmen ellen - javulni látszik a vagyoni helyzete. Ezt bizonyítja az is, hogy nem messze pozsonytól vett egy újépítésű házat, amihez kert is tartozik.

A lap úgy tudja, hogy a 160 négyzetméter beépített területű ingatlant nem terhelték jelzáloggal, és a tulajdonosként a Tóth házaspár van feltüntetve a hivatalos papírokon. A "házikó" egy új negyedben található, és az egyik ingatlanportál szerint azon a környéken hasonló ingatlanok legalább 450 ezer eurót érnek. A korábban a főváros Staré Grunty városrészében lakó Tóth nem vette túl jó néven azt, hogy a HN munkatársa érdeklődni kezdett a ház megvételével összefüggésben. A firtatásra, hogy mégis

miből vette az ingatlant, Tóth ingerülten reagált, és azzal vágott vissza, hogy micsoda szemtelenség ilyet feszegetni. "Mi a szar köze van hozzá?" - szegezte a kérdést a lap szerkesztőjének.

Zuzana Petková, a korrupcióellenes Zastavme korupciu alapítvány vezetője úgy véli, hogy még ha Peter Tóth magánszemély is, legitim dolog a vagyoni helytete iránt érdeklődni, hiszen egy nagy nyilvánosság előtt ismert ügyben gyanúsított, illetve fontos tanúként szerepel egyéb bűncselekmények felgöngyölítésénél. Arra is emlékeztet Petková, hogy Tóth az egyik nemrég megjelent könyvében arról írt, hogy megélhetési gondokkal küzd, ezért aztán tényleg indokolt rákérdezni, honnan szerzett pénzt banki hitel igénylése nélkül.

Tóth tanúként szerepel abban az ügyben, amelyben Marian Kočnert Ján Kuciak meggyilkolásának megrendelésével vádolják. Korábban ők ketten együtt hozták létre a Na pranieri portált, amelyben megpróbálták lejáratni az újságírókat. Tóth azonban nemcsak Ján Kuciak meggyilkolása ügyében kulcstanú, hanem az újságírók utáni szimatolás ügyében is megvádolták. Ugyan Tóth pár éve önként jelentkezett a rendőrségen, és beszélt az újságírók megfigyeléséről, de ezt nem azután tette meg, hogy megölték Kuciakot, hanem csupán azt követően, hogy Komáromban letartóztatták Alena Zsuzsovát.

Marian Kočnert 2018 júniusában rakták vizsgálati fogságba a Markíza-váltók ügyében, és ő azon volt, hogy valahogy kiszabaduljon a rácsok mögül. A rendőrség szerint Kočner a hamis váltókkal kapcsolatban megpróbált a fogságból manipulálni, úgy, hogy bizalmi emberén keresztül kijuttatott cédulákra vázolta fel a tennivalókat, kinek, mit kell tenni az ő érdekében. Az egykori SIS-ügynöknek, Peter Tóthnak küldött levélke olyan instrukciókat tartalmazott, hogyan lehetne befolyásolni a hamis váltók ügyének nyomozását.

(hnonline/para)