Mi a teendő, ha elvesztette vagy ellopták a pénztárcáját és az igazolványait?

A pénztárca ellopása vagy elvesztése különösen kellemetlen dolog, hiszen az anyagi veszteség mellett az összes benne tartott igazolványunk kiadását újra kérvényeznünk kell.

Sarah az elmúlt hetekben veszítette el a pénztárcáját a pozsonypüspöki benzinkút közelében. A pénztárcájában volt minden igazolványa, valamint 440 euró készpénz.

Pár nappal később megtalálták a pénztárcát egy közeli lakóház bejáratánál, abban azonban már sem a pénz, sem az igazolványok nem voltak.

A nő feljelentést tett a rendőrségen. Térfigyelő kamerák felvételei alapján kiderült, a tárcát egy nő vette fel a földről, aki végignézte, amint az az autóból a földre esik. Az ismeretlen nő elhajtott a pénztárcával, a rendőrség eljárást indított ellene.

A rendőrség arra figyelmeztet, lopás esetén minél előbb jelenteni kell a történteket a hatóságoknak, ellenkező esetben ugyanis akár vissza is élhetnek a személyazonosságunkkal.

A rendőrkapitányságon jegyzőkönyvet készítenek a dokumentumok elvesztéséről, az adatokat pedig továbbítják az információs központba, amelyet elsősorban bankok és különféle intézetek alkalmaznak, például a hitelt kérvényező személyazonosságának igazolásához. A bankok nagyobb összegű készpénz felvétele esetén a rendszeren keresztül igazolást kapnak arról, hogy az igazolvány nem lopott-e.

A talált pénztárcát semmilyen esetben nem érdemes  megtartani, ellenkező esetben ugyanis akár egyéves börtönbüntetés fenyegeti a megtalálót.


(noviny.sk)