Mi a teendő, ha negatív az eredménye, de az egyik családtagjáról kiderült, hogy vírusos?

2021. január 25. - 11:41 | Belföld

Ha valakinek pozitív eredményt mutat a koronavírus-tesztje, akkor az adott háztartás minden tagjának karanténban kell maradnia, még azok a személyek is, akikről a napokban derítette ki a gyorsteszt, hogy nem fertőzöttek.

Mi a teendő, ha negatív az eredménye, de az egyik családtagjáról kiderült, hogy vírusos?
Illusztrációs felvétel (TASR)

Akinek pozitív lett az eredménye, annak tájékoztatnia kell mindazokat, akikkel két nappal a szűrés, - esetleg a klinikai tünetek megjelenése - előtt szorosabb kapcsolatban állt. Az egészségügyi minisztérium ajánlása az, hogy a kontaktszemélyeknek a fertőzöttnek "minősült" illetővel való kapcsolatfelvételtől számítva tíz napig karanténban kell maradnia. Az előbb említett szoros kapcsolat azt jelenti, amikor két - vagy több - személy 15 percnél hosszabb ideig tartózkodott egy légtérben.

A pozitív tesztet produkáló személy - és a vele egy háztartásban élők - otthoni izolációja 10 napig tart, azaz nem szabad elhagynia a lakhelyét, csak a legszükségesebb esetben, például ha egészségügyi ellátásra szorul.

Az ilyen személyek nem vehetnek részt magánrendezvényeken, nem szabad tömegközlekedési eszközt vagy taxit használniuk, és látogatókat sem fogadhatnak, ugyanakkor temetésre ellátogathatnak.

Otthoni izolációban élő személy lakásába csak az ott lakók léphetnek. Ha családi házban él, természetesen kimehet a saját kertjébe, ha lakásban lakik, akkor meg az erkélyre.

Ha a karanténban élő személyeknek szükségük van élelmiszerre vagy gyógyszerekre, akkor ahhoz egy olyan személy segítségét kell kérniük, aki szabadon mozoghat. Ilyen esetben a megvásárolt árut a segítő személy leteszi a bejárati ajtóhoz.

A vásárlás telefonon vagy e-mailen is lebonyolítható.

Vészhelyzet esetén a karanténban élő személy is elhagyhatja az izolációt, hogy kielégítse az alapvető szükségleteit, ilyenkor azonban FFP2 tipusú légzőkészüléket kell viselnie.

Akinek pozitív a teszteredménye, tájékoztatnia kell a háziorvosát.

(TASR)