Mi történt azután, hogy megverték a Republic technikusát Dunaszerdahelyen?

2023. szeptember 25. - 14:35 | Régió

Megkérdeztük a városi és az állami rendőrséget, próbáltuk a biztonságiakat is. A Republic megköszönte a város által tanúsított magatartást az eset után. 

Mi történt azután, hogy megverték a Republic technikusát Dunaszerdahelyen?
A Republic a Csallóközi Vásárban - Fotó: Dunaszerdahelyi.sk

Ahogy arról korábban beszámoltunk, miközben épp a hangtechnikát pakolta a színpadnál, egy biztonsági őr támadta meg a Republic zenekar technikusát pénteken este a Csallóközi Vásárban. Az esetnek több szemtanúja is volt, a zenekar menedzsere pedig később a Facebookon számolt be arról, hogy a biztonságiak addig nem akarták elismerni, ami történt, amíg nem mutattak meg neki egy bizonyító erejű videót.

Dunaszerdahely városa mint szervező szombati közleményében elítélte az erőszakot, egyszersmind felháborítónak titulálta a biztonsági szolgálat hozzáállását az incidenshez. Később azt is közölték, hogy a vásár területére beosztott teljes biztonsági személyzetet az érintett cég lecserélte. Magyarul, hogy szombaton a vásár látogatói már nem találkozhatnak olyan biztonságiakkal, akik az incidensben esetleg részt vettek, vagy megpróbálták azt eltussolni.

Mivel számos pletyka keringett a közösségi oldalakon arról, mi történt az eset után, felvettük a kapcsolatot a városi és az állami rendőrséggel. Csiba Tibor városi rendőrparancsnoktól megtudtuk, hogy az incidenst követően a városi rendőröket hívták oda a szervezők a helyszínre, szavai szerint viszont a biztonsági szolgálat emberei akkor már nem voltak ott.

A sérült technikushoz mentőt hívtak, ők ellátták, majd kórházba szállították őt. Csiba közölte, kissé furcsállotta, de azt kérték tőlük, biztosítsák az útjukat a kórházig, így elkísérték a mentőt.

"A kórházban megvizsgálták, ellátták, a jelentést pedig elküldték az állami rendőrségnek, amely az incidenst hivatott kivizsgálni" - közölte rendőrparancsnok. A technikus másnap elhagyhatta a kórházat, a városi rendőrség pedig biztosította a hazaszállítását.

Több, egymástól független forrásból úgy értesültünk, hogy az incidens után a dunaszerdahelyi körzeti rendőrőrsön először nem is akartak foglalkozni a bántalmazással, hivatalos forrásból azonban ezt nem erősítették meg. Zlatica Antalová, a kerületi rendőrkapitányság szóvivője az e-mailben feltett, ezzel kapcsolatos kérdésünkre konkrétan nem válaszolt, csupán azt közölte, hogy a rendőrök hivatalból indítottak eljárást, a közösségi oldalakon keringő információk alapján.

"A rendőrség garázdaság bűntényének gyanújával kezdeményezett büntetőeljárást, tekintettel a folyamatban lévő műveletekre azonban további részletekkel nem szolgálhatunk" - fűzte hozzá.

Csiba Tibor elmondta, a vásár biztonságáért a városi rendőrök is felelősek, viszont egy ilyen méretű rendezvény biztosításához nincs elég emberük. Hozzátette, a biztonsági szolgálat emberei elsősorban a színpad körül dolgoztak, de jelen voltak a vásár más területein is, míg a városi rendőrök pedig elsősorban a bevezető utakat biztosították.

A hétfői nap folyamán többször is megpróbáltuk az eset kapcsán felvenni a kapcsolatot telefonon Gróf Lóránttal, az őrző-védő S.I.F. Security vezetőjével, amely cég alkalmazta azt a személyt is, aki a támadást elkövethette. Telefonját azonban nem vette, szöveges üzenetünkre egyelőre nem reagált.

A S.I.F. Security-t a város egy megbízás alapján alkalmazta, melyben szervezési segítséget kérnek tőlük. A város weboldalán fellelhető megrendelés alapján a szolgáltatásért 2160 eurót fizetnek a cégnek, a számlát egyelőre nem tették közzé. Ez az összeg ugyanannyi, mint a tavalyi Csallóközi Vásár esetében, mely kapcsán a számla is fellelhető. 2021-ben és 2020-ban a covid-járvány miatt nem tartották meg a vásárt, a 2019-es számla szerint viszont ezért a szolgáltatásért még 1198 eurót fizettek a cégnek.

"Ezúton is szeretnénk megköszönni Dunaszerdahely városának a rengeteg segítséget, együttérzést amit kaptunk a sajnálatos esemény bekövetkezte után. Köszönjük, hogy azonnal jöttek velünk a kórházba, intéztek mindent, sőt kórházi kezelése után másnap technikusunkat haza is hozták, hogy itthon gyógyulhasson tovább!"

- közölte hétfőn délben a Republic zenekar a Facebook-oldalán.

A teljes posztjuk itt olvasható:

(SzT)


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: