Mi újság a munkaerőpiacon? Richter csak jókat tud mondani

2018. február 20. - 18:27 | Belföld

A munkaerőpiac alakulása jó irányba tart: januárban nőtt az új munkahelyek száma, a tartósan munkanélkülieké pedig csökkent – jelentette ki Ján Richter munkaügyi miniszter kedden.

Mi újság a munkaerőpiacon? Richter csak jókat tud mondani
Fotó: tasr

A tárcavezető elmondta, hogy bár a december és a január nem tartozik azon a hónapok közé, amelyekben „foglalkoztatottsági politikát lehetne folytatni”, mégis biztatóak az év első hónapjában mért adatok. Fontos, hogy nőtt az új munkahelyek száma, ami annak biztosítéka, hogy februárban a munkaerőpiac ismét felélénkül” – állapította meg Richter.

A tartósan munkanélküliek száma csökkenő tendenciát mutat. „A 12 hónapnál tovább nyilvántartott állástalanok száma 1775-tel csökkent, és az ennél sokkal hosszabb ideig állás nélkül levőkből is 866-tal kevesebb van, ami jó dolog. Ez azt jelenti, hogy a befektetések, a munkaerőpiac aktív politikája, akárcsak a projektek, pozitív hatást gyakorolnak” – magyarázta a tárca vezetője. 

A EU-n kívüli országokból érkező külföldi munkavállalók száma 100-zal csökkent, és 113-mal nőtt az EU országaiból érkező munkavállalók száma. „Az első félévben ennek a tendenciának az erősödésére számítok. Több olyan külföldi munkavállaló lesz Szlovákiában, aki valamelyik EU-s tagállamból érkezik, és a szerbiai és ukrajnai munkavállalók száma nem nagyon fog emelkedni” – véli a miniszter.

Szlovákiában szigorodtak a munkaközvetítés feltételei. „Az intézkedések kezdik kifejteni a hatásukat. Több olyan intézkedést tettünk, amelynek következtében úgymond megdrágultak az EU-s országokon kívüli munkavállalók. Meg akartuk fékezni az olcsó munkaerő ideszállítását. A munkaközvetítő irodák reagáltak erre, és most sokkal nagyobb teret adnak az EU-s polgárok itteni munkavállalásának” – véli Richter.

tasr